2019. augusztus 15., csütörtök

Alopecia sorozat

Sorstársaimmal gyakran szembesülünk azzal, hogy az emberek nagyon keveset tudnak a foltos hajhullásról (alopecia areata), valamint ennek ritkább formáiról: a teljes hajvesztést eredményező alopecia totalisról és a teljes haj- és szőrzetvesztéssel járó alopecia universalisról (bővebb információ itt). Emiatt a környezetünkben élők sokszor nem tudják, hogyan viszonyuljanak megváltozott külsőnkhöz, új frizuránkhoz, hajpántjainkhoz, kendőinkhez, vagy épp haj nélküli megjelenésünkhöz.

Így érintettként nemcsak új tükörképünkkel kell megbarátkoznunk, de barátaink, közeli s távoli rokonaink, ismerős és ismeretlen emberek legkülönfélébb reakcióit is meg kell tanulnunk fogadni és kezelni. Az emberek természetüknél fogva kíváncsian figyelik, hogy mi történik a környezetükben élőkkel, az információ ugyanis biztonságérzetet ad, és kiszámíthatóbbá teszi a történések várható alakulását. Az ismeretlen dolgokra ezért ösztönösen felfigyelünk, a furcsaságok körül pedig mindig nagyobb eséllyel indul el a találgatás, mindenkinek az éppen aktuális tapasztalata és hiedelemrendszere mentén. 

Jelenleg Magyarországon legalább tizezer ember él együtt a foltos hajhullással, de ennél jóval többen (hozzávetőlegesen százhetvenezren) vannak azok, akiket életük során már legalább egyszer érintett vagy időlegesen érinteni fog ez az állapot. Így bárkinek a családjában, környezetében lehet olyan személy, aki már szembesült, épp küzd, vagy majd szembesülni fog ezzel a helyzettel.

Általában kevesen mernek érdeklődni és talán még kevesebben tudnak tapintatosan kérdezni, ha valami furcsasággal találkoznak. Az sem ritka persze, hogy a legjószándékúbb közeledés is rosszul esik a hajhullás tényét még esetleg épp csak emésztő, az okokat esetleg épp kétségbe esve kutató érintett számára, aki talán még maga sem tudja mivel áll szemben. 

Azt tapasztaltuk, hogy minél többen ismerik meg ezt az állapotot, és az érintettek minél természetesebben, fesztelenebbül tudnak beszélni az éppen aktuális helyzetükről, annál több energia marad az olykor napról napra, hétről hétre változó fejleményekhez történő alkalmazkodásra, a hajhullással kapcsolatos érzések tudatosítására, valamint az állapottal való együttélést megkönnyítő, legkényelmesebb, legmegfelelőbb módszerek és megjelenési formák megtalálására.

Nagy segítség minden érintett és családtagjaik, barátaik számára, ha minél több forrásból lehet erről az állapotról hallani, megismerve az érintettek érzéseit, a mindennapok kihívásait, lehetőségeiket és vágyukat egy feltűnésmentes, normális, teljes élet iránt.

Emiatt minden alkalomnak és lehetőségnek nagyon örülünk, amikor az emberek találkozhatnak ezzel az állapottal. Az "Alopecia ...." sorozat bejegyzései is ezért születtek és bővülnek folyamatosan, hogy a legváltozatosabb formában, mindenféle érdeklődési körű emberhez eljusson a hírünk. 

A sorozat eddig megjelent részei is azt mutatják, hogy a hajhullással együtt élők is éppen olyan sokszínűek és éppen olyan változatos életet élnek, mint bárki más. Aki nem hiszi, járjon utána! ;)
A fenti montázshoz kapcsolódó bejegyzést a képeken szereplők történeteivel ITT találjátok.

Az "Alopecia...." sorozat egyes részeit az alábbi linkekre kattintva tudjátok elolvasni: 
Alopecia a filmvásznon (itt); könyvben (itt); a kifutón (itt); a szépségkirálynő választáson (itt); színészként a színpadon (itt); énekesként a színpadon (itt és itt); mint "festővászon" (itt és itt); XVII. századi festményen (itt); az Olimpián (itt és itt); a focipályán (itt); a kosárlabdapályán (itt); a magasban (itt); fotókon és művészeti alkotásokon világszerte (itt- többek között természetesen Magyarországon is ;) (itt).

© Minden jog fenntartva! Az írás engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet. A bejegyzés linkje megosztható.

Nincsenek megjegyzések: