Önsegítő csoport

A foltos hajhullással (ill. ennek totalis és universalis változatával) érintettek (illetve szüleik) a Magyar Alopecia Areata Közösség (MAAK) nevű csoport keretein belül tarthatják egymással a kapcsolatot.

Az emberek egy része, ha krízisbe kerül, nem feltétlenül tud egyedül megbirkózni a nehézségével. Ilyen esetben természetes védőkörnyezete tudja átsegíteni a nehéz időszakon. Az egyén próbatételeinek jobb elviselésében a jól működő társas kapcsolati rendszer és az ezen keresztül kapható (érzelmi, tárgyi, információs) támogatás emelhető ki. A társas támogatásban a családtagok és a barátok mellett a sorsársaknak is fontos szerep jut az önsegítő/támogató csoportokon keresztül. [Göncz, 1990] 

Az önsegítő csoportok a társas támogatáson túl a közös sorsban való osztozás megélésének élményét adják, ahol megtapasztalhatjuk, hogy nehézségeinkkel, szenvedésünkkel nem vagyunk egyedül, és a problémák megoszthatók, felvállalhatók. [Szondy M., Szabó-Bartha A., 2016]

Ezt saját tapasztalataink is megerősítik: felemelő érzés hasonszőrűek, vagy ahogy mi mondjuk, hasonszőrtelenek társaságában lenni, egymásnak erőt, bátorítást, az elfogadás érzését adni, és ugyanezt visszakapni. Egyszerre vagyunk segítők és segítettek, ami az önértékelésünkre is pozitív hatással van (ld. bővebben ITT is).

A foltos hajhullással érintetteket támogató csoportként jött létre 2010-ben a Magyar Alopecia Areata Közösség, amelyhez abban a reményben csatlakoznak a tagok, hogy a betegséggel való együttélés könnyebbé válik a számukra: a csoportban megoszthatják érzéseiket, tapasztalataikat, és a praktikus információ mellett érzelmi támogatást is kapnak. Felszabadító érzés annak felismerése, hogy vannak mások is, akik ugyanazt élik át, mint mi. (A MAAK megalakulásáról ITT is olvashatsz.)
Kép és design: Molnár Gábor
Köszönjük a Hair-Club parókagyártó és forgalmazó cégnek, 
hogy plakátunk terjesztésével segít minket abban, hogy eljussunk a sorstársakhoz! 

A kapcsolattartást a facebookon működő titkos csoport (amelyre kívülről nem lehet rákeresni, ill. csak a csoporttagok látják az oldalon zajló kommunikációt), valamint az évente több (de legalább kétszeri) alkalommal megszervezett személyes találkozók teszik lehetővé. (A találkozókról ITTITTITT, és ITT olvashatsz.) 

A csoportban bárki megírhatja, a személyes találkozók alkalmával pedig elmondhatja a betegséggel kapcsolatos sokszor szorongató érzéseit, olykor kínos élményeit, felteheti legkülönfélébb kérdéseit, amelyekre a többiek érintettségük, valamint tapasztalataik alapján válaszolnak.

A csoporthoz a foltos hajhullással (alopecia areata, alopecia totalis, alopecia universalis) érintettek (felnőtt nők és férfiak, valamint gyermekek szülei) csatlakozhatnak. Ha szeretnél csatlakozni, kérlek, hogy e szándékodat egy rövid bemutatkozó e-mailben jelezd a kapcsolat menüpontban részletezett módon, amiben arra is kitérsz, hogy a fotlos hajhullás mely formája és mióta érint.

A magyar sorstársak történetei jelenleg ezen az oldalon nem olvashatóak, de a moksha.hu-n, az mno.hu-n, valamint a Családilap.hu-n a kaTARzis kiállításnak köszönhetően több történetet is találtok, valamint ITT találhatóak a magyar és külföldi sorstársakról szóló blogbejegyzések.

Nyilvános facebook oldalunkon is sok érdekes történet található: http://www.facebook.com/magyar.alopecia.areata.kozosseg

A kaTARzis kiállítás szegedi megnyitóján a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának orvosa, Dr. Kui Róbert röviden az alábbi videóban látható módon összegezte a tudnivalókat a foltos hajhullásról:
További ajánlott (angol nyelvű) oldalak (a teljesség igénye nélkül)
National Alopecia Areata Foundation - NAAF
Australian Alopecia Areata Foundation - AAAF
Canadian Alopecia Areata Foundation - CANAAF
Alopecia UK - Alopecia UK
Bald girls do lunch - website itt, a blogon itt írtam erről.

További linkek itt.

"Az önmagunkért és másokért való felelősségvállalás kompetenciatudatot ad, és segít kilátnunk abból a tévképzetből, hogy béna vagyok, szerencsétlen vagyok, semmire se vagyok jó, miközben értékek bontakoznak ki általunk." Pál Ferenc

Göncz Kinga (1990): Önsegítő csoportok (Az önsegítés társadalmi háttere.), In Jelenits István és Tomcsányi Teodóra (szerk): Egymás közt - egymásért, Lelki jelenségek és zavarok, a Római Katolikus Egyház Szeretet Szolgálat és a Budapest, XIII. ker. Tanács HÍD Családsegítő Központja és a Szeged-Csanádi Püspökség kiadása, 153-178.

Dr. Szondy Máté - Dr. Szabó-Bartha Anett (2016): Démonaink, Hogyan élhetünk teljes életet a nehézségeinkkel együtt?, Kulcslyuk Kiadó, Budapest, 216.