Önsegítő csoport

A foltos hajhullással (alopecia areata), illetve ennek ritkább változataival (alopecia totalis és alopecia universalis) érintettek a Magyar Alopecia Areata Közösség (MAAK) nevű csoport keretein belül tarthatják egymással a kapcsolatot.

A csoport 2010-ben jött létre, amelyhez abban a reményben csatlakoznak a tagok, hogy a betegséggel való együttélés könnyebbé válik a számukra. Felszabadító érzés annak felismerése, hogy vannak mások is, akik ugyanazt élik át, mint mi. A csoportban bárki megoszthatja érzéseit, tapasztalatait, a tagok pedig nemcsak praktikus információkat, tanácsokat cserélnek egymással, hanem érzelmileg is támogatják, biztatják egymást. (A MAAK megalakulásáról ITT található egy bővebb írás.)
Kép és design: Molnár Gábor
Köszönjük a Hair-Club parókagyártó és forgalmazó cégnek, 
hogy plakátunk terjesztésével segít minket abban, hogy eljussunk a sorstársakhoz! 

A kapcsolattartást a facebookon működő zárt, titkos csoport (amelyre kívülről nem lehet rákeresni, illetve csak a csoporttagok látják az oldalon zajló kommunikációt), valamint az évente több alkalommal megszervezett személyes találkozók teszik lehetővé. (A találkozókról ITTITTITT, és ITT olvashatsz.) 

A biztonság és az elfogadás légkörének megtapasztalása, és az, hogy a csoporttagok is hasonló nehézségekkel küzdenek, segít a bennünk lévő feszültség és félelem csillapításában, és abban is, hogy a helyzetünkre idővel más szemmel, nyitottabban tudjunk tekinteni.  

A csoportban bárki megírhatja, a személyes találkozók alkalmával pedig elmondhatja az állapotával kapcsolatos sokszor szorongató érzéseit, olykor kínos élményeit, felteheti legkülönfélébb kérdéseit, amelyekre a többiek érintettségük, valamint tapasztalataik alapján válaszolnak. Felemelő érzés hasonszőrűek - vagy ahogy mi mondjuk: hasonszőrtelenek - társaságában lenni, egymásnak erőt, bátorítást, az elfogadás érzését adni, és ugyanezt visszakapni. Egyszerre vagyunk segítők és segítettek, ami az önértékelésünkre is pozitív hatással van. (A csoport támogató erejéről ITT található egy bővebb írás.)

A csoporthoz a foltos hajhullással (alopecia areata, alopecia totalis, alopecia universalis) érintettek (felnőtt nők és férfiak, valamint gyermekek szülei) csatlakozhatnak. A csatlakozási szándékot egy rövid bemutatkozó e-mailben - kitérve arra, hogy a foltos hajhullás mely formája és mióta érinti - lehet jelezni a magyar.alopecia.areata.kozosseg@gmail.com e-mail címen.

A kaTARzis kiállításnak köszönhetően több magyar sorstárs története is megtalálható a moksha.hu-n, az mno.hu-n, a Családilap.hu-n, valamint a Lafemme.hu-n. További történetek magyar sorstársakról ITTITTITT és ITT olvashatók, valamint ITT és ITT nézhető meg. A magyar és külföldi sorstársakról szóló blogbejegyzések ITT találhatók. 

Nyilvános facebook oldalunkon is sok érdekes történet olvasható: 

A kaTARzis kiállítás szegedi megnyitóján a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának orvosa, Dr. Kui Róbert röviden az alábbi videóban látható módon összegezte a tudnivalókat a foltos hajhullásról:

További ajánlott (angol nyelvű) oldalak (a teljesség igénye nélkül)

National Alopecia Areata Foundation - NAAF, facebook oldal itt
Australian Alopecia Areata Foundation - AAAF, facebook oldal itt
Canadian Alopecia Areata Foundation - CANAAF, facebook oldal itt
Alopecia UK - Alopecia UK, facebook oldal itt

Nemzetközi Alopecia Nap kezdeményezés: 
itt írtam róla bővebben

Bald girls do lunch civil szervezet: 
a honlapjuk itt található

Alopecia World nemzetközi fórum: 
honlapjuk itt található

"Az önmagunkért és másokért való felelősségvállalás kompetenciatudatot ad, és segít kilátnunk abból a tévképzetből, hogy béna vagyok, szerencsétlen vagyok, semmire se vagyok jó, miközben értékek bontakoznak ki általunk." Pál Ferenc