Foltos hajhullás (alopecia areata)

A hajhullásnak (alopecia) többféle formáját különböztetik meg. Ez a blog kizárólag az autoimmun eredetű foltos hajhullással (alopecia areata - AA) és ritkább megjelenési formáival (alopecia totalis - AT, és alopecia universalis - AU) foglalkozik. Az összegyűjtött informármációk mellett a személyes tapasztalataimat is megosztom: az eltérű színű/aláhúzott szövegrészekre, linkekre kattintva érhetőek el ezek az írások.  

Foltos hajhullás (alopecia areata) esetében a haj általában minden előzetes tünet nélkül hullik ki, jellemzően kisebb-nagyobb foltokban. A foltos területre a haj ugyan bármikor visszanőhet, de később újra ki is hullhat. Ez a hullámzás érzelmileg megterhelő az érintettek számára. Az esetek egy részében az összes haj kihullhat (alopecia totalis), illetve a haj- és szőrzetvesztés a teljes testre is kiterjedhet (alopecia universalis), és ez az állapot akár évekig, évtizedekig is fennmaradhat. Ha a kivizsgálások során nem találják a hajhullás okát, akkor autoimmun eredetet feltételeznek a haj- és szőrzetvesztés hátterében.

Az amerikai Nemzeti Foltos Hajhullás Alapítvány (NAAF) szerint a Föld lakosságának 1,7-2 százaléka tapasztal életében legalább egyszer foltos hajhullást. Azok, akiknél ez a betegség éppen aktuálisan fennáll, kevesebben vannak: az Egyesült Királyságban ezt a számot a lakosság 0,1, Európa többi országában 0,1-1, az USA-ban pedig 0,1-0,2 százalékára becsülik. Az érintettek számát tekintve nincs szignifikáns eltérés a nem tekintetében: férfiaknál és nőknél egyaránt jelentkezhet. A kor szerinti megoszlást vizsgálva a tapasztalatok szerint kicsit nagyobb eséllyel jelentkezik húsz éves kor alatt. 

Magyarországon, ha a 0,1 százalékos becslésből indulunk ki, akkor 10.000 körül lehet a foltos hajhullással (alopecia areata) érintettek száma, és ezen belül 500 körül lehetnek azok, akik (előfordul, hogy csak átmenetileg) teljes haj- és szőrzetvesztést tapasztalnak. Az egyik tanulmány szerint a magyar lakosság két százaléka lehet érintett a hajhullás valamennyi (tehát nem csak a foltos hajhullás) típusát egybeszámítva.
Kép innen


A diagnózist orvos (bőrgyógyász) állítja fel, aki sok esetben azt már szemrevételezéssel is meg tudja állapítani. 
A bőrgyógyász a kivizsgálások során szövetminta vizsgálatot is kérhet, ha úgy ítéli meg, hogy az a diagnózis felállítását elősegíti.

A haj foltokban történő kihullásának kivizsgálása a kezelőorvos segítségével az alábbi területeket érint(het)i. 
Szinte minden esetben góckutatással (pl. mandula, fog) kezdődik a vizsgálat, mert a szervezetben lévő gyulladás is okozhatja a haj foltokban történő kihullását. A kivizsgálásnak általában része egy teljes vérképelemzés (vas, cukor, vesefunctio, májenzimek, stb.). A szakorvosi vizsgálatok keretében általában a nőgyógyászati, fogászati és fül-orr-gégészeti vizsgálatokra kerül sor. A belgyógyászaton végzik a célzott gastroenterológai vizsgálatokat, ahol kizárható a lisztérzékenység, illetve a szintén autoimmun Chron betegség. Az infektológus szakorvos az esetleges belső fertőzéseket és gyulladásokat tudja vizsgálni. Immunológiai konzultáció esetén kérhető vérvizsgalat és egy részletes ellenanyagszűrés. (A felsorolás nem teljeskörű. A kezelőorvos minden esetben az egyén kórelőzménye alapján mérlegeli a szükséges vizsgálatokat.)
   
Amennyiben nem találni más okot a foltok megjelenésének hátterében, akkor a foltos hajhullás nevű autoimmun betegséggel lehet dolgunk. 

Kárpáti Sarolta, Kemény Lajos, Remenyik Éva (szerk.) (2013): Bőrgyógyászat és venerológia című szakkönyvben (Medicina, p. 595-597.) az alábbi definíció található: „Az alopecia areata egy multifaktoriális, autoimmun eredetű, recidívára hajlamos bőrbetegség, mely a populáció 0,1-0,2%-át érinti. Bármely életkorban jelentkezhet, férfiakat, nőket egyaránt érint. A betegség körülírt, reverzibilis szőrzetvesztést okoz elsősorban a hajas fejbőrön, de a klinikai tünetek bármely szőrtüszővel rendelkező bőrterületen (szemöldök, szakáll, testszőrzet) is megjelenhetnek. Az esetek egy részében (kb. 5%) teljes kopaszsághoz vezet (alopecia totalis). Még ritkább esetben (kb. 1%-ban) a szőrzetvesztés kiterjed gyakorlatilag az összes szőrtüszővel bíró bőrterületre (alopecia universalis). A betegség etiologiája a mai napig felderítetlen, specifikus terápia emiatt nem áll rendelkezésünkre. Lefolyása során spontán remisszió is létrejöhet. Lokális vagy szisztémás immunoszuppresszív kezelések megállíthatják a folyamatot és hajvisszanövést eredményezhetnek, azonban a betegség hajlamos rossz prognózisúvá válni terápiarezisztenciát, tartós haj- és szőrzethiányt eredményezve.”

Az Angela M. Christiano vezetésével és az amerikai Nemzeti Foltos Hajhullás Alapítvány (NAAF) finanszírzása mellett zajló kutatások alapján azt találták, hogy az érintettek immunrendszere, valamint hajhagymái/szőrtüszői közötti speciális interakció eredménye a haj- illetve a szőrzet akadályozott növekedése.

Az autoimmun betegségek hátterében megfigyelhető a genetikai hajlam, ám a genetikai tényező mellett mindig van egy ún. egyéb tényező is, amelyek együttesen eredményezik a tünet, jelen esetben a foltos hajhullás megjelenését (ezt nevezik gén-környezet együtthatásnak). A lehetséges tényezők között a különböző fertőzések, valamint az immunrendszerre bizonyíthatóan kedvezőtlen hatással lévő negatív érzelmek és élethelyzetek, nagyobb traumák (pl. balesetek) is a vizsgálatok célkeresztjébe kerültek, ugyanis a stressznek különösen nagy szerepet tulajdonítanak. E folyamat és kölcsönhatás jobb megismerése, valamint a gyógymód felkutatása érdekében jelenleg is számos kutatás van folyamatban, elsősorban külföldön (ld. később). 

Dr. Falus András biológus úgy fogalmazott két vele készült interjúban, hogy a "genetika nem sors, hanem valószínűség", és a gén által kódolt információ nem változik, csak éppen megszólal, vagy elcsendesedik. "A gének egy komplex hálózatban működnek, emellett lényegesen meghatározza a külső és a belső környezet a szüleinktől örökölt információ aktiválódását, ebben nem csupán a táplálkozás, a mozgás, hanem a lelki és a szociális aspektusok, de még a szokások, a hagyományok is döntő fontosságúak." Véleménye szerint ezeket a hatásokat akár meg is lehet fordítani. Ebben komoly szerepet tulajdonít a komplex életmódváltásnak. Szerinte az egészséges életmód (helyes táplálkozás, testmozgás, stresszoldó technikák, csoportos "kibeszélés") hatékony segítség lehet a genetikai "örökség" esetleges veszélyeivel szemben. **

*A stressz szervezetünkre és génjeinkre gyakorolt lehetséges hatásairól Dr. Máté Gábor A test lázadása, valamint Joachim Bauer A testünk nem felejt - kapcsolataink és életmódunk hatásai génjeink és idegrendszerünk működésére című könyvekben lehet sokat megtudni.

** (1) Szále László: Beszélő és néma gének, in Mindennapi Pszichológia, 2011/4. szám 
(2) Dr. Falus András: A genetika legfontosabb szava a valószínűség (ld. ITT)

A foltos hajhullás lefolyása
A foltok általában minden előzetes tünet nélkül jelennek meg, esetleg az érintett fejbőr felület enyhe viszkető és bizsergő érzése kíséretében. Lefolyása sok esetben hullámzó: megjelenhetnek új foltok is, de a foltos területre a haj bármikor visszanőhet. A visszanövő haj lehet, hogy ősz/fehér (pigment nélküli), de az eredeti hajszín is hamarosan megjelenhet. Az esetek nagy részében az eredeti hajszín visszanövése tapasztalható.

Egyénenként változó, hogy a foltos hajhullás mennyi ideig áll fenn. Az egyik amerikai tanulmány szerint az esetek 80 százalékában csupán egyetlen folt jelentkezik, ahol újra ki is nő a haj. Egyes kutatások szerint abban az esetben, ha a fejbőr kevesebb, mint 25 százaléka érintett, akkor két éven belül az esetek 90 százalékában teljes hajvisszanövés tapasztalható. (Sajnos a forrást utólag ezekhez a kutatásokhoz már nem találtam meg újból - a Szerz.)

Ritkán (az esetek 1-5 százalékában) a haj- és szőrzet kihullása a teljes fejbőrt (alopecia totalis), vagy a teljes testet (alopecia universalis) érintheti. Mivel a hajhagymák mindvégig életképesek, a haj- és/vagy a szőrzet visszanövésére - mégha ennek valószínűsége kisebb is, de - évekkel később is van esély.

Terápiás lehetőségek
Célszerű minden lehetséges okot kivizsgálni, mert ha nem az autoimmun eredetű hajhullásról van szó, akkor annak kezelése is lehetséges az ok megtalálását követően.

A hajhullás lefolyása, valamint a hajnövekedés megindulása egyénenként nagyon eltérő. Arra is van példa, hogy a tünet kezelések nélkül, magától is megszűnik, azaz a haj magától is visszanőhet. Érthető azonban, hogy az érintettek mindent elkövetnek, hogy visszaszerezzék a kontrollt a hajszálaik felett. Ugyanakkor az autoimmun eredetű foltos hajhullás esetében egyelőre célzott, az okot megszüntető terápia nem ismert. 

A tünet kezelésére vannak lehetőségek, melyről a bőrgyógyász szakorvos tud felvilágosítást adni. A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának oldalán található egy rövid leírás a foltos hajhullás néhány kezelési lehetőségeiről. Az Amerikai Foltos Hajhullás Alapítvány (NAAF) összegyűjtötte a jelenleg elérhető összes kezelési lehetőségeket, az oldal linkje ITT található. 

A tapasztaltok szerint az egyes kezelési lehetőségek (pl. szteroid, fényterápia, vagy az alopecia areata esetében nemrég jóváhagyott, baracitinib hatóanyagú Olumiant.) egyénenként változó eredményre vezetnek. Mindig érdemes részletes tájékoztatást kérni a kezelés menetéről, várható eredményességéről, és az esetleges mellékhatásairól.

A Magyarországon elérhető kezelési lehetőségekről érdemes az egyes egyetemi (pl. szegedi, pécsi, vagy a SOTE Mária utcai) bőrklinikákon működő speciális alopecia rendeléseken, vagy a megyei centrum kórházak bőrgyógyászati szakrendelésén érdeklődni, tekintettel arra, hogy az Olumiant szedéséhez jelenleg egy hatósági jóváhagyási folyamatra is szükség van. 

Kutatások
Az USA-ban végzett kutatások szerint a foltos hajhullás az egyes típusú cukorbetegség és a reumás izületi gyulladás betegségekkel mutat genetikai rokonságot. A kutatások jelenleg is folynak, és sokan nagy reményeket fűznek az esetleges gyógymód mielőbbi megtalálásához. A kutatásokról régebben még ITTITT és ITT is írtam.

(Ez az Amerikai Foltos Hajhullás Alapítvány rövid, angol nyelvű videója. Magyar nyelvű videót ld. lentebb.)

A kutatások egyike 2014-ben biztató eredményt hozott (magyarul ITT, angolul pedig ITT olvasható róla egy cikk), azóta a JAK gátlók csoportjába tartozó egyes szereket (pl. Olumiant) már engedélyeztek az alopecia areata kezelésére is, és Magyarországon is elérhetőek. 

A NAAF honlapján (ITT) nyomon követhetők a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok. 

Családi halmozódás
Az autoimmun eredetű foltos hajhullással érintettek hozzávetőlegesen 20 százalékánál más családtag (nem feltétlenül a közvetlen felmenő vagy leszármazott) is érintett lehet. Általában azoknál, akiknél a betegség harminc éves kor felett jelentkezik, kisebb az esélye más családtag érintettségének. 

A továbbörökítéssel kapcsolatban a meglévő információk alapján arra lehet következtetni, hogy a hajlam ugyan továbbadható, de mivel a hajlam aktiválódása számos egyéb tényezőtől függ, ritka, hogy a szülő és a gyermek is érintett. Gyakrabban jelentkezik olyanoknál, akiknek a szülei nem érintettek. Amennyiben viszont a szülő és a gyermek is érintett, a szülő minta lehet a gyermeke számára, hogy a foltos hajhullással együtt is lehet teljes életet élni. 

Lelki hatások
A hajhullás külső megjelenésre gyakorolt hatását az érintettek egy része lelkileg is megterhelőnek érezheti. Az egészségügyi ellátás mellett ezért a lelki támogatásnak is fontos szerepe van, melyben sokat tudnak segíteni a szülők, a családtagok, a barátok és a sorstársak is, és szükség esetén külső szakember (pl. mentálhigiénés segítő vagy pszichológus) segítségét is lehet kérni. 

Az érzelmi egyensúly megteremtése érdekében hasznos lehet a mindfulness alapú technikák elsajátítása, akár már gyerekek* esetében is, vagy a test-alapú módszerek (pl. jóga, tánc) és a művészetterápiás módszerek kipróbálása is. (*Eline Snel: Ülj figyelmesen mint egy béka - mindfulness-gyakorlatok gyerekeknek és szüleiknek, Scolar Kiadó, 2015)

Érdemes időt adni magunknak, családtagjainknak és a környezetünknek a helyzet és az ezzel kapcsolatosan megjelenő érzések feldolgozására, valamint kihullott hajunk elgyászolására. Erről a folyamatról bővebben az ITT elérhető bejegyzésekben írtam.

A személyiség, az életkor, a hajhullás lefolyása, vagy az éppen aktuális önértékelés függvényében egyénenként változó, hogy ki mit él át, és milyen érzéseket tapasztalat a hajhullás során. Gyakori érzés ilyenkor az átmeneti tehetetlenség, valamint az ismeretlenség miatti különböző félelmek.

Ugyanakkor a tapasztalatok szerint előbb vagy utóbb mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb módot arra, hogy a foltos hajhullással együtt is teljes életet éljen. Néhány előnye - gondolatébresztésül - például ITT, néhány praktika pedig ITT olvasható.

A lelkivilág és a betegségek kapcsolatáról szóló bejegyzés ITT olvasható.

Támogató csoport
Magyar Alopecia Areata Közösség néven működik 2010 óta az önsegítő/támogató csoportunk.

A nyilvános facebook oldalunk mellett (ld. ITT) van egy titkos-zárt csoportunk is. Erről, valamint a támogató csoportunk működéséről bővebb informácó ITT található.

A szülőknek szóló bejegyzések ITT olvashatóak.

A csoporttagokkal közös figyelemfelkeltő akciónk a kaTARzis kiállítás, a kapcsolódó bejegyzések ITT olvashatóak.

A kaTARzis kiállításnak köszönhetően több magyar sorstárs története is megtalálható a moksha.hu-n, az mno.hu-n, a Családilap.hu-n, valamint a Lafemme.hu-n. További történetek magyar sorstársakról ITT, ITTITT és ITT olvashatók, valamint ITT és ITT nézhetők meg. A magyar és külföldi sorstársakról szóló blogbejegyzések pedig ITT találhatók.  

További nézni- és olvasnivalók:
Dr. Kui Róbert, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának orvosa, a kaTARzis kiállítás szegedi megnyitóján röviden a következőképpen ismertette a foltos hajhullást:  
A foltos hajhullással (is) foglalkozó tanulmányok:
1) http://www.vitalitas.hu/olvasosarok/online/komplementerm/2001/1/hajh.htm
2) http://www.dermall.hu/images/pdf/ajanlas/209-1-BETEGTAJEKOZTATO-v1-alopecia-areata.pdf
3) (angolul tudóknak) https://www.naaf.org/advance-research?pagename=research_intro


Végezetül, ne feledd, hogy az AU nemcsak az Alopecia Universalis rövidítése, hanem az arany vegyjele is! Határtalanok a lehetőségeink, hiszen értékesek és különlegesek vagyunk!
---------------------------------
Személyes tapasztalatom pozitív szempontjai az alábbi pontokba szedve találhatóak:

Nincsenek megjegyzések: