2015. június 13., szombat

Kendők, kalapok, sapkák

Már korábban is írtam arról (ITT és ITT), hogy - különösen a nyári melegben, valamint sportoláskor - szívesen cseréltem le a parókát egy kényelmesebb viseletre: sapkára, kalapra, kendőre.
Nem gondoltam volna, hogy a kaTARzis kiállítás e téren is változást hoz az életemben: az első megnyitó óta eltelt két évben sokat fejlődtem a kendőkötési technikák, valamint a kendőhordás terén.
Marcsival az első megnyitón ismerkedtünk meg, aki már ekkor is kendőt viselt. Találkozásunkat követően, a kiállítás képeiből erőt merítve, kisérletezésbe kezdett, mi pedig ennek köszönhetően szuper jó és nem utolsó sorban egyszerű technikákat leshettünk el tőle.
Azóta a színes kendőim folyamatosan gyarapodnak, én pedig már nem csak nyáron és sportolás esetén választom őket a paróka helyett. A jelenlegi kendőim téglalap alakúak (kb. 175x95; 173x72; 183x72 cm). Az a jó, ha az alábbi képen láthó ún. "B" fejméret minimum duplája a kendő szélessége, ugyanis a kendőt félbehajtva így fedi teljesen a fejünket (az én "B" méretem pl. 32 cm, ezért a 64 cm-nél keskenyebb kendők nálam nem jöhetnek szóba)).
Anyagát tekintve az a jó, amit tapintásra szívesen tennétek a fejetekre, és nem túl vastag (a kényelmes anyagvastagság évszakonként és egyénenként is változhat). Manapság minden helyen megállok, ahol kendőket látok. Szerencsére a kínálat (színben, anyagban, megfizethető ár kategóriában) jó nagy: szinte minden típusú ruházati  üzletben árulnak ma már kendőket, sálakat.   
A kendőim alá mindig felveszek egy bambusz-komfort sapkát is, ami nem csak a téli hidegben jön jól. Nyáron például felfogja az izzadságot és a fejbőr esetleges zsírosodását, így - a parókához hasonlóan - a kendőt is kíméli.
Érdemes nyitot szemmel járni, mert a legváratlanabb helyzetekben és helyeken jöhetnek velünk szembe a legjobb darabok (amik nem is feltétlenül kerülnek sokba). Néha persze egy-egy darabról otthon kiderülhet, hogy nem az volt a legjobb választás, de ha fejkendőnek nem is válik be, sálként még mindig lehet hordani. Úgyis divat manapság sálakkal feldobni a blúzokat, ingeket. Az interneten (pl. ITT és ITT) további ötleteket is találtok, ha kedvet kaptatok a kendőzéshez és a kisérletezéshez.
Kipróbálhatjátok az alábbi képen látható, jellemzően a "C&A" üzleteiben forgalmazott (de akár otthon is könnyen elkészíthető) fejpántokat. Kettőt egybe téve önmagában, illetve kendő alatt szimplán is hordhatók. Én csak csősapkának hívom őket, körméretük kb. 48 cm, hosszuk pedig 49 cm. A C&A üzletekben évek óta kaphatók (talán még most is), szezononként változó színekben. Egy csomagban két darab szokott lenni, és a kendők között találhatók.  
A Decathlon áruházakban is kaphatók, ott egydarabos csomagolásban (ld. itt), mivel sportoláshoz is kiválóak. Én biciklizéshez, túrázáshoz, futáshoz rendszeresen ezeket használom. Kipróbálhatjátok, hogy egymásba tesztek két ilyen "csősapkát", hogy legyen tartásuk, és így teszitek fel őket. A másik lehetőség, hogy a paróka alatt is hordható bambusz sapkát vesztek alá, ami kiválóan magába szívja az izzadságot. A kerékpáros sisak alatt is nagyon kényelmes viselet, de pántokkal, kitűzőkkel is kombinálható, így kimeríthetetlen a variációk tárháza.

Az alábbi videón is láthattok egy lehetséges "csősapka" hordási technikát:
Az én technikám az, hogy már eleve egymásba teszem a két sapkát, és így egyszerre teszem fel őket a fejemre. A másik eltérés a videóhoz képest pedig az, hogy én hátul másképp (felülről) gyűröm be az anyagot a nyakamnál.
Mindezt lépésenként is próbáltam lentebb bemutatni, bár lehet, hogy nem túl sok sikerrel. :)  
Aki egyébként tud varrni vagy varratni, az a szivárvány minden színében készíthet ilyen csősapkákat (a lenti képen félbe vannak hajtva), amik akár kendő alatt, akár önmagában, kettőt egymásba téve is sokféleképpen hordhatók és kombinálhatók.
Nemrég vettem egy egyszerű, kicsit vastagabb, egyszínű pamutsapkát az Ázsia Áruházban (fekete, szürke, rózsaszín közül lehetett akkor épp választani), ami önmagában is hordható, de variálható egy-egy szalaggal, kitűzővel is. Legújabb szerzeményem pedig egy olyan rendkívül kényelmes, háromféle színben (világos barna, sötét kék és világos kék) kapható sapka (Christine Amabilis), amit szintén fel lehet dobni keskeny, színes sálakkal, szalagokkal, így mindig az éppen aktuális alkalomhoz és stílushoz lehet igazítani.
 
Számomra szinte minden helyzetben (strandolás, túrázás, biciklizés, utazás, nyaralás, stb.) praktikus viseletnek bizonyult. Mivel a fejbőröm izzadásra és zsírosodásra hajlamos, a korábban már említett bambusz komfort sapkát ez alá is fel szoktam venni, de még így is könnyed, kellemes viselet  marad a legnagyobb nyári melegben is.

A Hair-Club Váci utcai szalonjában (Budapest) szoktam beszerzni mind a bambusz sapkát, mind pedig a Christine Amabilis sapkákat, de érdemes megnézni a teljes fejkendő és turbán kollekciójukat, mert igazán különleges darabokra lehet lelni. Az aktuális készletről érdemes előtte telefonon érdeklődni, de a nagyobb üzleteikben (a Váci utcai és a Kék golyó utcai szalonjaikban) általában kaphatók az alapdarabok.

© Minden jog fenntartva! Az írás és a fényképek engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet. A bejegyzés linkje megosztható.

Nincsenek megjegyzések: