2011. augusztus 20., szombat

Férfias és sikeres

Nyilvánvalóan személyes érintettségem miatt bejegyzéseim nagy százalékában elsősorban női témákra koncentrálok, de azért remélem, hogy ezek férfi sorstársaim és olvasóim számára is kellően érdekesek.

Az esélyegyenlőségnek még csak a látszatát sem próbálom kelteni, bár született már épp e kérdést boncolgató bejegyzésem úgy egy évvel ezelőtt...(emlékeztetőül).

Kárpótlásul a mostani bejegyzésem szóljon egy férfiról, egy nemzetközileg elismert olasz labdarúgó-játékvezetőről, akit nem csak kimagasló bírói munkássága, de Alopecia Universalisnak köszönhetően a külseje miatt is könnyű beazonosítani.

Pierluigi Collináról van szó, aki 24 éves korában két hét leforgása alatt veszítette el teljes arcszőrzetét, ám ennek okát nem tudták megfejteni. Olaszországban sok e betegség miatt érintett szülő fordul hozzá tanácsért, és sok foltos hajhullásban szenvedő fiúnak szolgál példaként, az, amilyen természetességgel kezeli betegségét.

A vele készült interjúk és cikkek talán éppen ezért általában nem sokat írnak hajhullásáról. Legtöbbször (ha egyáltalán) mellékesen említik, magyarázatképpen jellegzetes külsejére.

Kopaszsága ezért megmaradt egy remek ismertetőjegynek, míg a róla szóló írások kimagasló teljesítményére koncentrálhatnak. Összesen hatszor (kollégái közül a legtöbbször) választották a világ legjobb játékvezetőjévé, miközben a játékosok között is nagy tiszteletnek örvendett. Mindemellett "civilben" egy bankban közgazdász végzettsége révén pénzügyi tanácsadóként dolgozott.

Pierluigi Collina üzenete sorstársainak: "Haj nélkül is lehet valaki sikeres és boldog!"

És hogy tényleg mennyire nem a haj és a szőrzet számít: Pierluigi a bírói munkáját elismerő díjak mellé egy időben még a szexszimbólum címet is begyűjtötte.

Akit részletesebben is érdekel P. Collina élete és bírói munkássága itt és itt tudhat meg róla többet (angolul).

Kép innen.

Nincsenek megjegyzések: