2019. augusztus 17., szombat

Alopecia könyvben

Az "Alopecia ...." sorozat új - és nem is akármilyen - résszel bővül! Mostantól nemcsak filmvásznon, de könyvben is találkozhatunk olyan szereplővel, aki foltos hajhullással él együtt. Ráadásul mi is kivehettük kicsit a részünket a karakter megformálásából, ugyanis támogató csoportunk tagjainak tapasztalatai is segítették Cserháti Éva írót készülő regénye egyik főhősének ábrázolásában. De nem csak ezért vártuk izgatottan a könyv megjelenését! 

Örülünk minden olyan lehetőségnek, amelyen keresztül az emberek megismerhetik küzdelmeinket és vágyainkat. A Sellő titka foltos hajhullással érintett hősnőjének érzésein, vívódásain keresztül a könyv olvasói betekinthetnek egy kicsit a mi hétköznapjainba is, és ez teszi Cserháti Éva regényét még különlegesebbé a számunkra!
A Sellő titka a K.É.Z nyomozócsoport első esete, ebből pedig sejthető, hogy lesz folytatás. Már most kíváncsian várjuk, hogyan alakul majd a szereplők további sorsa, mivel óhatatlanul is a szívünkbe zárjuk őket a könyv végére. A regény karakterei ugyanis hús-vér emberek, akár barátaink, ismerőseink is lehetnének. Mint mindannyiunknak, úgy e krimi minden egyes szereplőjének megvannak a maga, olykor a többiek elől is gondosan titkolt nehézségei, kihívásai. 

Akár mi is lehetnénk az újonnan megalakult nyomozócsoport frissen kinevezett vezetője vagy új tagjai, akiknek nemcsak a munkahelyen, de a magánéletben is helyt kell állniuk. Ahogy szép lassan kerülnek elő a szövevényes bűntény apró részletei, úgy tudunk meg egyre többet a szereplőkről is. Minden egyes új információ színesebbé, árnyaltabbá teszi a karaktereket, mindenkinek vannak jobban és kevésbé szerethető tulajdonságai. Ahogy az újabb s újabb puzzle darabkákból egyre teljesebbé válik a kép, Örkényhez hasonlóan mi is azt érezzük, nem árt óvatosnak lenni annak megfogalmazásában, hogy egy ember jó-e vagy rossz, hiszen minden a helyzeten múlik, ami belőlünk a jót vagy a rosszat kiugrasztja.      

A köd, amely a borítón fogad minket, csak a regény végére száll fel. Az író egy igazán jó krimihez méltón úgy adagolja az információkat, s olyan mesterien szővi a történet szálait, hogy a könyv folyamatosan vibrál, lapjain keresztül a feszültség többször is szinte tapinthatóvá válik. 

A regénynek azonban nem ez az egyetlen erénye! A sellő titka nem egyszerűen "csak" egy jól megírt, szórakoztató krimi, hanem egy szépirodalmi igényességgel kidolgozott társadalmi korrajz, és egy családtörténet köré szerveződő dokumentumregény is. Egy kiválóan felépített művet tarthatunk a kezünkben. Az író nagyszerű érzékkel találta meg az egyensúlyt a karakterábrázolás, a jelenkori társadalmunkat érintő számos nagyon aktuális kérdés és történelmünk egy kevésbé ismert szeletének - a második világháború utáni görög polgárháború idején Magyarországra került gyerekek és otthon maradt rokonaik sorsának - bemutatásása között. 

Tökéletesen egyetértek Nagy Koppány Zsolt kritikájának zárómondatával, miszerint "A sellő titka nem könnyed nyári olvasmány, hanem komoly szépirodalom – amely azonban könnyed nyári olvasmányként is olvasható."

Cserháti Éva krimije egy szempillantás alatt beszippantja, magával ragadja és el sem engedi olvasóját, míg a sorozatgyilkosság elkövetője kézre nem kerül! Még jó hogy lesz folytatás!

Nincsenek megjegyzések: