2011. október 19., szerda

Modellek fogyatékkal

Weisz Fanni, a közönségdíjas (siket) szépségkirálynő beszéde a Magyar Országgyűlésben megható és elgondolkodtató volt. A fogyatékkal élők esélyegyenlőségét szeretné előmozdítani, és ezért saját félelmeit és korlátait is le kellett küzdenie, amikor nem "jelelve", hanem saját hangján szólalt fel a képviselők előtt.


Beszédében a fogyatékkal élők közül a siketeket, látássérülteket és a mozgáskorlátozottakat említette, és ekkor eszembe jutott a népszámlálásról szóló kérdőív, és az e kapcsán készült korábbi - Krisztával közösen jegyzett - bejegyzésem.

Elgondolkodtam. Az "alopeciás" lét valóban fogyatékosság lenne, vagy "csak" egy tartós betegség, sőt, inkább állapot? Bár sok mindenben akadályoz, de ezeket az akadályokat leginkább lelki okokból látjuk legyőzhetetlennek. Nem mondom, hogy Alopecia nem okoz pár kellemetlenséget a mindennapokban, de egyáltalán nem tenném mérlegre azokkal a nehézségekkel, melyekkel a fent említett embertársainknak kell nap, mint nap megküzdeniük.


Közös azonban bennünk a vágy egy toleránsabb, elfogadóbb társadalom iránt, ahol természetes, hogy sokféle ember, különböző bőr- és hajszínűek, esetleg kopaszok (férfiak és nők egyaránt), kerekesszékkel, fehér bottal közlekedők, vékonyak, kövérek, vagy éppen jelnyelven kommunikálók, élnek együtt, hovatovább egymást segítve. Ez azért talán még nem utópia!

Bár toleranciát és empátiát sajnos nem lehet sem venni, sem ingyen osztogatni, de szembesíteni és ezáltal elgondolkodtatni, vagy csak egészen egyszerűen a látványhoz szoktatni igen is lehet az embereket. Micsoda felelőssége van/lenne ebben a média és a reklám világának! Van, ahol már felismerték ennek a jelentőségét és még inkább a fogyatékkal élő modellekben rejlő kiaknázatlan lehetőségeket!

A képen: Aimee Mullins, akiről itt írtam már.

És milyen az, amikor a modell kopasz? Példák itt, itt, itt, itt és itt.

Képek innen.

© Minden jog fenntartva! Az írás engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet. A bejegyzés linkje megosztható.

Nincsenek megjegyzések: