2011. október 24., hétfő

Kopaszon a színpadon

Lili Añel, Philadelphiában élő dalszerző-énekes fényképét meglátva arra gondoltam, hogy milyen vagány döntés volt, hogy leborotválta a haját. Lenyűgözően néz ki, ragyogó arca még a fényképen és a monitoron keresztül is sugárzik! 

Kopaszsága azonban nem művészi önkifejezése része, hanem sajnos egy hosszú, küzdelmes és fájdalmas folyamat eredménye.     

Közel tizennyolc éven keresztül vívta harcát a foltokkal. Mindent bevetett, hogy újra szép hajkoronája lehessen, majd pedig különböző praktikákat fejlesztett ki, hogy kopasz foltjait el tudja takarni. 

Mindaddig amíg valamelyest is el tudta fedni meglévő hajával a foltokat, nem volt hajlandó más megoldás után nézni. A színpadra lépés előtt minden tincset gondosan elrendezett, majd a nézők között ülő férje különféle jelekkel figyelmeztette, ha az előadás közben később valahol mégis kilátszott a fejbőre.
Nemrég azonban egy éjszaka alatt a meglévő haja nagy része is kihullott, így végül nem maradt más választása, csak az, hogy leborotválja a még megmaradt hajszálait. Amikor először állt kopaszon a színpadon, rettegett a közönség reakciójától, de szerencsére teljesen feleslegesen aggódott. Félelmeit leküzdve, most végre újra szabadnak érezheti magát, ezért nem is akar többé sem parókát, sem divatos sapkákat, kalapokat, kendőket hordani. 

Szeretné, ha minél több ember megismerné a foltos hajhullást, ezért ahol csak teheti, elmeseséli saját történetét. Úgy érzi, leginkább a gyerekek szorulnak bátorításra, ezért elsősorban nekik szeretne segíteni. Így lett az amerikai Children's Alopecia Project (CAP; Gyerekek Hajhullás Projektje) elnevezésű kezdeményezés egyik fő támogatója. A CAP keretében Delaware állam 2010-es szépségkirálynőjével, a szintén foltos hajhullással együtt élő Kayla Martellal is együtt dolgozik (róla bővebben ITT írtam korábban).

Sokan meríthetünk erőt és bátorságot Lili Añel példájából, aki szorongásai terhe alól felszabadulva egy sugárzó és magával ragadó énekessé vált a színpadon.

Nincsenek megjegyzések: