2012. május 19., szombat

Gyereknaphoz közeledve

Alopeciát (=hajhullás) hatéves koromtól ismerem, és foltokban megnyílvánuló szeszélyének hála viszonylag sokáig tudtam rejtegetni, ezért a komolyabb - pl. a külsőmben bekövetkező drasztikus változás okozta - nehézségekkel csak tízes éveim végén szembesültem.

Vannak azonban gyerekek, akiknél a hajhullás egészen kicsi korban (akár már 1-1,5 évesen) és foltok helyett rögtön universalisként jelentkezik. Ők a bölcsődében, óvodában, iskolában elég hamar szembesülnek azzal, hogy mások, mint a többiek, és gyakran eszköztelennek bizonyulnak a kortársaik, valamint a felnőttek fürkésző tekintetével szemben.
A magyar gyermek sorstársaké mellett több amerikai történetet is megismertem az elmúlt években. A nehézségek jellemzően az iskolában jelentkeznek, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy leginkább a tájékoztatással, nyitottsággal, a diáktársak, szülők és tanárok bevonásával lehet az érintett kislány és kisfiú mindennapi életét megszabadítani a hajhullás okozta stressztől és gátlásoktól. Egy későbbi bejegyzésben írok majd pár ötletet, ugyanis hihetetlenül kreatívak e tekintetben az amerikai szülők és gyerekek.

Kisebb gyerekeknek is nehéz azonban elfogadni, hogy nem hasonlítanak a barátokra, játszótársakra. Másságukat már egészen kicsi korban észlelik a gyerekek, ami önmagukhoz és a világhoz való viszonyukat is meghatározza.

Egy hároméves amerikai kislány azonban - aki minden nap maga választja ki, hogy melyik sapkát/kendőt/maslit/szalagot veszi fel aznapi ruha összeállításához - nagyon frappáns választ adott arra a kérdésre, hogy miért nincs haja: "Amikor megszülettem, Isten megkérdezte, hogy hajjal, vagy haj nélkül? És én haj nélkül kértem." :)

A külsejük különlegessége miatt a hajhullásban szenvedő gyerekek számára különösen fontosak az olyan mesehősök, akikben magukra ismerhetnek. Ilyen hős például Caillou, a kanadai rajzfilm négyéves főszereplője. Caillou kalandjaival 1997-2010 között 5 évad 122 részében találkozhattak a gyerekek és bár kopaszsága nem betegség eredménye, hanem karakterének része, sokat segíthet az érintett gyerekeknek a kopaszság természetes elfogadásában. Itt található egy kis ízelítő a meséből (angolul), a Minimaxon pedig (jelenleg péntek délután, valamint szombat és vasárnap reggel) nyomon követhető a kisfiú története. Korábban az MTV is vetítette, érdemes ott is figyelni, hátha visszatér a képernyőre.

Kép innen.

© Minden jog fenntartva! Az írás engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet. A bejegyzés linkje megosztható.

Nincsenek megjegyzések: