2012. január 27., péntek

Ön értékeli?

Mitől függ, hogy valaki cica létére oroszlánt lát a tükörben, vagy éppen fordítva? Hogyan lehet aktiválni az ehhez szükséges belső érzéseket, ami mindannyiunkban ott szunnyad.

Mindenkiben van egy belső műszer, amivel próbálja letapogatni, hogy mit ér mások számára, mi a pozíciója a társas közegben, azaz másokhoz viszonyítja önmagát.*

Ha alacsony értéket állítunk be magunknak ezzel a műszerrel, könnyen szorongóvá, depresszióssá válhatunk, vagy szomatikus betegségekkel és teljesítményproblémákkal találhatjuk szemben magunkat. Ezzel szemben magas önértékelés esetén jól érezzük magunkat, kiegyensúlyozottak leszünk, és jól teljesítünk az életünk különböző területein.

Nyilvánvalóan jó lenne növelni az önértékelésünket, ha azt alaphangon alacsonyra állítottuk be a kis műszerünkkel. A jó hír pedig az, hogy az önértékelés növelhető!

Ehhez első lépésben a negatív gondolatokat kell felülírni (önállóan vagy terápia segítségével). Jól jön ilyenkor a sok-sok "nem tetszik magamban, hogy" helyett egy pozitív lista készítése és folyamatos bővítése, ami kezdetben nehéznek tűnhet, de megéri újra és újra nekiveselkedni.

Ezt követően pedig érdemes kikapcsolni az értékelgető műszerünket, amivel másokhoz hasonlítgatjuk magunkat. Létezésünk önmagában érték, és jobb velünk a világ.*

Az önmagunkkal való megelégedés kulcsa az, hogy megtanuljuk szeretni a hibáinkat és hiányosságainkat. Ez az első lépés afelé, hogy szabadon önmagunk lehessünk. Ha önmagunk tökéletlenségét elfogadjuk és megszeretjük, felszabadulunk a másoknak való megfelelés kényszere alól. Szorongások nélkül kisugárzásunk is pozitívabbá válik, ami abban is segít, hogy pillanatok alatt feledtessünk bárminemű vélt, vagy valós hibát és hiányosságot.

Úgy nézz magadra, mint egy csodára illik!




* részlet V. Komlósi Annamária "Önbizalom, önbecsülés, önértékelés - A magabiztosság fejlesztése" című Nyitott Akadémia rendezvényen elhangzott előadásából (2011. november 20.)

Képek innen.

© Minden jog fenntartva! Az írás engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet. A bejegyzés linkje megosztható.

Nincsenek megjegyzések: