2010. november 1., hétfő

Hajszál híján szőrszálhasogató


Alopecia (azaz a hajhullásom) tagadása, rejtegetése, majd felvállalása után elkezdett foglalkoztatni a hajhullás és szőrzetvesztés funkcionális oldala.

Testünk szinte minden porcikájának van valamilyen küldetése, ezért nyilván nem hiába növeszt egy átlagember hajat, szempillát, szemöldököt, hónalj- és egyéb szőrzetet magára.

Bár manapság divat a szőrzetünk nagy részétől megszabadulni, oka van annak, hogy talpunk és tenyerünk kivételével mindenhol szőrrel (még ha csak alig látható pihékkel is) látjuk meg a napvilágot.

A testszőrzet egyrészt biológiai funkciókat lát el (védi a bőrt), másrészt fontos szerepet tölt be a társas érintkezésben, gondoljunk csak a szemöldök ráncolásra, szempilla rebegtetésre, vagy a frizuránk változtatására, mint az önkifejezés egy fontos eszközére.

Haj
A haj egyik fontos funkcióját szó szerint a saját (fej)bőrömön én magam is megtapasztalhattam a nyári forróságban, amikor óvatlanul (és védtelenül) adóztam Napisten oltáránál.

Felegyenesedésünk óta a fejünk van leginkább kitéve a napsugárzás veszélyeinek, így ez lehet a magyarázata annak, hogy testünk egyéb részein szőrzetünk ősemberi összehasonlításban valamelyest visszafejlődött. Azon túlmenően, hogy a haj véd az UV sugárzástól, a fej állandó hőmérsékleten tartását is ellátja és a fejbőr kiszáradását is biztosítja a hajszálak tövében található zsírmirigyek révén.

A dús, selymes haj Alopeciásokat megkeserítő jó marketingje feltehetően az őskortól datálódik, amikor az egyik ősebmernek a párválasztási rituálé közepette megtetszett egy olyan ősembertársa, akinek a fején a szőr hosszabb, selymesebb volt. A dús haj őrület fenntartásában a kozmetikai és reklámipar is igen csak érdekelt, nem csoda hát, hogy a PR-ba a reklámok és a filmek is bekapcsolódtak. A szenvedélyes jelentek elképzelhetetlenek a hajba fúródó ujjak látványa nélkül, miközben a kopaszság sok esetben nevetségesség tárgya, és a kevésbé vonzó külsőhöz társított fogalom lett.

Szemöldök, szempilla
Szemöldökünk és szempillánk nem a bőrt, hanem szemünket óvják.

Védenek a szembe hulló idegen testektől, izzadságtól, valamint a túl sok fénytől. A szemöldökszálak vonala kétfelé vezeti el a nedvességet, míg a szempilla ernyőként óvja a szemet a naptól és a fertőzésektől.

A szempilla árnyékoló funkciójának hiányát én is csak nemrégiben vettem észre, amikor feltűnt, hogy fekvő testhelyzetben nap- vagy lámpafénynél csak hunyorogva vagyok képes olvasni.

Mindezek mellett nem hagyhatjuk figyelmen kívül a szemöldök kommunikációs szerepét sem, hiszen jól látható, amikor valaki mérgesen ráncolja, szigorúan összevonja, vagy csodálkozva felhúzza azt. Érzelmeink változásai leggyorsabban (a másodperc töredéke alatt) a szemöldök rezdülésében jelentkeznek.

A szempillához is társulnak manapság a biológiain túli funkciók is. Elsősorban a nőknél előnyös hosszú, dús, göndör, fekete szempillával rendelkezni, melyet a kiszemelt hímegyed jelenlétében ártatlanul meg lehet rebegtetni.

Testszőrzet
A testszőrzet elsődleges funkciója szintén a védelem. A szőrszálak tövében található zsírmirigyek védik a bőrt, a fanszőrzet a nőknél megvédi a hüvelyt a fertőzésektől, az orrszőrzet kiszűri a nagyobb szennyeződéseket és megakadályozza az orr lépten-nyomon történő elcsöppenését.

A szőr mindeközben kémiai funkcióval is rendelkezik, amelynek a párválasztásban van szerepe. A mellkasszőr például a verejték és zsírmirigyek mellett olyan feromonokat termelő mirigyet is tartalmaz, melyek a szőrszálak segítségével tudnak érvényesülni. A legtöbb feromont a hónalj és a fanszőrzet tudja magában tartani, mivel ezek formája a többi szőrzettel ellentétben nem kerek, hanem lapos, és ennek köszönhetően növekedés közben kicsit megcsavarodnak. A göndör szőrök több feromont tudnak magukon tartani, mint az egyenes szőrszálak, hiszen lapos felületükről nem "csúszik" le olyan könnyen az illatanyagot hordozó zsiradék. Kísérletek mutatták ki, hogy a férfiak különbséget tudnak tenni a termékeny napokban lévő illetve nem lévő nők között, míg a nők leginkább a termékeny napjaikban fogékonyak a férfi feromonokra. A szőrtelen test esetében a feromonoknak csak a töredéke tud érvényesülni, mert szőr hiányában elpárolognak. Mivel ezek a folyamatok teljesen tudattalanok, nem is vesszük észre a hiányukat, amelyet a túlzott illatosítás, illetve a csupaszítás mai divatja okoz.

Manapság a csupaszság a jól ápoltság egyik fokmérőjévé vált, melynek egyik és talán legfőbb oka az lehet, hogy egy idő után a verejtékkel felszínre kerülő zsírok és fehérjék erjedni kezdenek, melyet bőrbaktériumaink elkezdenek lebontani, és ez nem éppen kellemes illetélménnyel társul a társas érintkezésink során. Mivel a fiatal (termékeny korban lévő) nők esetében a szőrszálak gyengék, világosak és rövidek, a pihés, gyenge (alig látható) szőrszálak a fiatalság érzetét keltik. Ezért is társulhat manapság a csupaszság a fiatalság, egészségesség, fittség fogalmaival.

Mindezek alapján szerencsésnek mondhatom magam. Mikor veszítse el az ember testszőrzetét, ha nem akkor, amikor épp a szőrzettől megfosztott test az uralkodó trend. Jó hír férfi sorstársaim számára, hogy ez mindkét nemre érvényes. Manapság a csupasz az esztétikus, és még a férfiak esetében is a napbarnított, izmos és szőrtelen az ideál.

Nekem ingyen van puha, bársonyos bőröm, melyért nem kell megszenvednem, és megkímélem bőrömet a szőrtelenítés okozta esetleges sérülésektől és fertőzésveszélytől is. Ha Alopecia hajlandó lenne illegális testfoglaló akcióját legalizálni, a pro és kontrák mérlegelése után testemet nyaktól lefelé örökbérletbe kínálnám.

Első fotó: Verbőci Patrícia

© Minden jog fenntartva! A kép és az írás engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet. A bejegyzés linkje megosztható.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Zsuzsa!

Nagyon nagy erőt ad a blogod nekem. Van egy 23 hónapos (Mikulás napján lesz 24) gyönyörű kicsi lányunk, aki alopecia totalisban szenved. Sajnos vagy talán hála Istennek az okát nem találják. Azért írtam hogy talán hála Istennek, mert így a nagy bajokat kizárták. Nagyon sok mindent megpróbáltunk már mi is, de semmi nem segített. Mivel ő még pici, neki talán nem, de nekem nagyon nehéz elfogadni, hogy miért pont az én kicsikém? Most szeretnénk bölcsibe íratni, de félek, hogyan fogják őt fogadni.Kerestem egy olyan klubot vagy szervezetet, ahol hasonló emberek vannak, de nem találtam, így nagyon örülök hogy rád találtunk.