2010. október 23., szombat

Alopecia Areata a számok tükrében

Számok, statisztikák, esélyek. Mérünk, viszonyítunk, mérlegelünk. Az életünk minden területén. Nincs ez másképp az egészségügyi állapottal és a betegségekkel sem. Ha gyakori (pl. szív és érrendszeri), akkor azért, ha ritka, akkor meg azért. Természetesen Alopeciát is lehet számokkal jellemezni.

Az amerikai Nemzeti Foltos Hajhullás Alapítvány (NAAF) szerint a Föld lakosságának 1,7-2 százaléka tapasztal életében legalább egyszer foltos hajhullást. Azok, akiknél ez a betegség éppen aktuálisan fennáll, kevesebben vannak: az Egyesült Királyságban ezt a számot a lakosság 0,1, Európa többi országában 0,1-1, az USA-ban pedig 0,1-0,2 százalékára becsülik. Az érintettek számát tekintve nincs szignifikáns eltérés a nem tekintetében: férfiaknál és nőknél egyaránt jelentkezhet. A kor szerinti megoszlást vizsgálva a tapasztalatok szerint kicsit nagyobb eséllyel jelentkezik húsz éves kor alatt. 

Magyarországon, ha a 0,1 százalékos becslésből indulunk ki, akkor 10.000 körül lehet a foltos hajullásban (alopecia areata) érintettek száma, és ezen belül kb. 500 körül lehetnek azok, akik (előfordul, hogy csak átmenetileg) teljes haj- és szőrzetvesztést tapasztalnak. Az egyik tanulmány szerint a magyar lakosság két százaléka lehet érintett a hajhullás valamennyi (tehát nem csak a foltos hajhullás) típusát egybeszámítva.

Az esetek 20 százalékában kimutatható Alopecia előfordulása a tág családban (vagyis nem feltétlenül a közvetlen felmenőknél). Az én családomban is előfordult másodunokatestvéri körben. Érdekes módon azoknál, akiknél Alopecia csak 30 éves koruk felett jelent meg először, kisebb az esélye egy másik családtag érintettségének.

A jelenleg folyó amerikai kutatások olyan géneket mutattak ki a foltos hajhullásban szenvedők véréből, amelyek az egyes típusú cukorbetegség és a reumás izületi gyulladás kialakulásáért is felelősek. Mivel ezen betegségekre már vannak gyógyszerek, abban bíznak a kutatók, hogy hamarosan az alopecia areataval, totalissal és universalissal együtt élők számára is tudnak gyógymódot kínálni.

Mi mást is kívánhatnék? Így legyen!

A kutatás részleteiről egy másik bejegyzésemben is írtam, melyet ITT érhetsz el. A foltos hajhullásról további információt ITT találsz.

Nincsenek megjegyzések: