2013. május 1., szerda

Miért pont kaTARzis?

Az ötlet születéséről írtam már, de a kiállítás címének kiválasztása is egy érdekes és izgalmas folyamat volt.

Az első lépés az ötletgyűjtés fázisa volt, amikor a kiállítást megálmodók és az előkészületekben résztvevők ötletelésbe kezdtek. Elgondolkodtató, játékos, angolra is könnyen fordítható szavakat, címeket kerestünk. A "csupa(sz)épség" sokáig a befutók között szerepelt, és már az angol változatán is törtük a fejünket, de végül úgy döntöttünk, hogy a címválasztással nem hangsúlyozzuk a szépséget, mert szubjektív, hogy ki mit tart szépnek. Lehet, hogy valakinek a képeken látottak alapján nem a szépség (hanem mondjuk a bátorság, erő, különlegesség, tiszteletreméltóság) jut majd az eszébe.

A játékosság vonalán tovább haladva olyan szavakat kezdtünk keresni, melyben a "haj", vagy a "tar" szótag szerepel. Így gyülekezett a kalapban a kiTARtó, a HAJnal, az óHAJ, a sóHAJ, majd Krisztának köszönhetően jött a kaTARzis is, melyet meglátva azonnal tudtam, hogy ez az igazi! 

Hogy miért? Mert katarzisnak nevezzük az olyan élményeket, amelyek az embert életének megváltoztatására vagy megerősítésére sarkallják. A kiállítás létrehozásában résztvevők közül többen is találkoztak ezzel az élménnyel, érzéssel.


Számomra a legelső fotózásom egy igazi katartikus élmény volt. Évekig harcoltam az állapotom ellen, az elfogadás legkisebb jelét sem mutatva. A fotóimat megpillantva azonban végre megláttam a szépséget kopasz énemben. Ennek az érzésnek köszönhetően indult el a blogom, ezt követően jelent meg rólam (és a blogról) egy cikk, így találtak rám a sorstársak. Ezt követően jött létre a Magyar Alopecia Areata Közösség, ahol barátságok köttettek, majd közös álmok, tervek születtek. Többek között egy kiállítás terve is, mely hamarosan kézzelfoghatóvá válik...  

Azért egy kis győzködésre még szükség volt a címet illetően, mert a katarzis a kiállítás megálmodóinak és létrehozóinak érzéseire utal, nem pedig (vagy legalábbis nem feltétlenül) a hatásra, melyet majd a képek kiváltanak a nézőkből. De ennyi "önzést" végül megengedtünk magunknak. :)

A görög eredetű katarzis szó nagyon sok idegennyelven, szinte változatlan alakban ismert, így a fordítással sem kellett bajlódnunk. A "TAR" szótaggal való játékot csak a magyar közönség érti majd, de azért belevittünk még egy "csavART"a történetbe, amikor a kiállítás logójában a címet megtükrözve a "TAR"-ból "art", azaz "művészet" lett. 

A katarzis, amely a művészetben megtisztulást, megszabadulást jelent, egy olyan összetett fogalom, amelyben egyszerre van benne az öröm és a félelem is. Mi azonban legyőztük félelmeinket, hogy megmutathassuk kopasz énünk szépségét a nagyvilágnak!

A kaTARzis kiállítás bemutatása ITT, hivatalos facebook oldala ITT található, a kapcsolódó blog bejegyzések pedig ITT olvashatók.

Köszönettel tartozunk Verbőci Patríciának (ötlet, fotó), Ugrai Juditnak (smink, képek, design), Tartóczki Évának (styling), Németh Csabának (Alfa Stúdió), Dr. Lukács Péternek (anyagi támogatás), és a Mozsár Kávézónak (kiállításunk első helyszíne). Segítőink és támogatóink folyamatosan bővülő listája ITT olvasható. 

© kaTARzis kiállítás - Minden jog fenntartva! A képek és az írás engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet. A bejegyzés linkje megosztható.

Nincsenek megjegyzések: