2012. augusztus 15., szerda

Műszál vagy humán paróka?

Rendszeres olvasóim tudják már, hogy sokáig idegenkedtem a műszál hajas parókáktól, és éveken keresztül csakis emberi hajból készült parókát voltam hajlandó hordani. Most azonban már több, mint egy éves tapasztalattal rendelkezem a műszál hajas paróka viselését illetően is, ezért gondoltam, hogy hasznos lenne összegyűjteni a két típus tulajdonságait, mivel mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai egyaránt. 

Csendben, halkan azért megjegyzem, hogy örülök, hogy a műszál/szintetikus hajas változatra váltottam, és nem szándékozom egy ideig valódi hajas parókát vásárolni. És hogy miért? Egy emberi hajas paróka áráért kb. 3-4 szintetikus paróka szerezhető be, és könnyebb velük követni a divatot, valamint kísérletezgetni a különböző fazonokkal: mintha a saját hajam lenne, és időről időre új színt és formát készítene a fodrászom.

A táblázatra kattintva olvashatóvá válik a szöveg. 
(Frissítés: a táblázatban szereplő árak a bejegyzés közzététele óta már megváltoztak. Emberi hajas parókát hossztól függően kb. 150.000-250.000 Ft közötti összegért lehet vásárolni. A műszál hajas parókák árai általában 20.000-90.000 Ft között mozognak hossztól, márkától függően. Kivételek természetesen lehetnek. Ezek az árak recept beváltása nélkül értendők.)

* Receptet foltos hajhullás esetén a bőrgyógyászaton írnak fel, amennyiben annak totalis vagy universalis változata áll fenn, ill. amennyiben a foltok kiterjedése nagyon nagy. Évente egy paróka vásárlását támogatja a társadalombiztosítás. További részletek itt.

Tippek:
  • Budapesten jó minőségű (pl. a német Ellen Wille) műszálas parókákat a következő helyeken (ill. vidéki partnereiknél) célszerű beszerezni: Hair ClubWigplanet. Érdemes vásárlás előtt szétnézni a forgalmazó cégek honlapjain, ahol a kínálat és az árak is összehasonlíthatók.
  • Valódi hajból készült paróka beszerzéséhez jó szívvel (korábbai kedvező saját tapasztalataim alapján) a Hair Club üzleteit ajánlom. Készleten is tartanak valódi hajból készült parókákat és méretre is készítenek (bár ez jóval időigényesebb). Érdemes felvenni a céggel a kapcsolatot (pl. a Váci utca 8. sz. alatti szalonban személyesen, illetve telefonon, vagy e-mailen az info@hair-club.hu címen) és érdeklődni a részletekről. Kapcsolattartási információk ITT.
  • A paróka viselését megkönnyítheti a paróka-alá-való bambusz sapka, melyről itt és itt írtam, ami szintén beszerezhető a Hair Club üzleteiben.
  • Létezik egy ún. hajprotézis megoldás is, ami tulajdonképpen egy emberi hajból készült, egyénre szabott, lélegző membrába szőtt, majd fejre ragasztott paróka (lehet benne aludni, sportolni, fürdeni). Felragasztás után kb. kéthavonta kell vele visszajárni egy speciális ápolásra (ún. refúzióra). Részletekért érdeklődni itt lehet. 
Előzmények:
Az emberi hajas parókáról itt és itt, ill. ápolásáról itt, a műszál hajas parókákról itt, itt és itt, a téli praktikákról itt, a nyári praktikákról itt és itt, a sportolás és paróka viszonyáról pedig itt írtam korábban.

Nincsenek megjegyzések: