2012. augusztus 25., szombat

Önértékelési nyilatkozat

Kádár Annamária pszichológus szerint önbecsülésünk azt mutatja meg, hogy mennyire fogadjuk el és becsüljük saját magunkat, határainkkal és lehetőségeinkkel együtt. 

Hajhullásom, kopaszságom éveken keresztül kiváló okot szolgáltatott arra, hogy ne fogadjam el önmagam. Az önismeret göröngyös útjára lépve azonban jó néhány felismeréssel gazdagodtam. Többek között azzal, hogy a külsőmben bekövetkezett változást eleve meglévő önértékelési problémám miatt nem tudtam éveken keresztül feldolgozni.

Alacsony volt az ún. belső önbecsülésem (erről majd írok még egy későbbi bejegyzésben), ezért kívülről vártam a megerősítést. Ennek megszerzése érdekében a maximumot akartam nyújtani mindig, mindenben. A kopaszság pedig egyáltalán nem szerepelt a tökéletessé válásom összetevői között, ezért megbénított a tehetetlenség az Alopeciával folytatott küzdelmem során.

Csak akkor tudtam alacsony önértékelésem valódi okaival szembesülni és foglalkozni, amikor megbékéltem hajam elvesztésével: első lépésben megláttam a szépségét, majd élvezni kezdtem az előnyeit, aztán elfogadtam, majd megszerettem a tükörből rám tekintő ismeretlen ismerőst. Örülök, hogy nem adtam fel, és végül vissza vettem Alopeciától az irányítást.

Kádár Annamária szerint Virgia Satir Én én vagyok és így vagyok jó című önértékelési nyilatkozatát érdemes időnként újraolvasni, és tudatosítani magunkban legfőbb üzenetét: mindig van lehetőségünk arra, hogy életünket megváltoztassuk és új utakon elinduljunk, hogy szembenézzünk a saját félelmeinkkel.


Kép: Karol Bak.  Kép innen.

Önértékelési nyilatkozat

"Nincs a világon még egy ugyanilyen ember. Egyes részleteket tekintve sokan hasonlítanak hozzám, de egészében véve senki. Ennélfogva bármit teszek, azt magamnak tulajdoníthatom, hiszen én magam választottam.

... Én rendelkezem mindenemmel –
a testemmel és annak minden mozdulatával;
az elmémmel, valamennyi gondolatommal és ötletemmel;
a szememmel és a képekkel, melyeket észrevesz;
az érzéseimmel, legyen bár az harag, öröm, csüggedés, szeretet, csalódottság, vagy izgalom;
a számmal és minden szóval, ami elhagyja, akár udvarias, akár durva, kedves, helyénvaló vagy sem;
a hangommal, legyen az hangos vagy kellemes;
minden cselekedetemmel, függetlenül attól, hogy saját magamra vagy másokra irányul.

Magam birtoklom a képzeletemet, az álmaimat, reményeimet és félelmeimet. Az enyémek győzelmeim és sikereim, kudarcaim és balfogásaim.

Mivel a magam ura vagyok, tökéletesen megismerhetem magamat. Ezáltal minden részemhez bensőséges szeretet és barátság fűzhet. Minden porcikámat érdekeimnek megfelelően használhatom. Tudom, hogy akadnak bennem érthetetlen vagy számomra még ismeretlen vonások, de amíg barátsággal és szeretettel viszonyulok magamhoz, addig bátran és bizakodva kereshetem a rejtélyek megoldását és önmagam jobb megértésének lehetőségeit.

Akármilyennek tűnök, bármit mondok vagy teszek, gondolok vagy érzek egy adott pillanatban, az mind-mind én vagyok. Bármely időpontban hitelesen képviselem saját magamat. Ha később visszagondolok arra, milyennek mutatkoztam, szavaimra, cselekedeteimre, eszméimre és indulataimra, talán ez vagy az tőlem idegennek tetszik majd. Akkor elvethetem azt, ami nem hozzám való, megtarthatom azt, amit lényemhez megfelelőnek bizonyult, és kitalálhatok valami újat ahelyett, amitől elfordultam.

Érzékeim és képességeim segítségével megállhatom a helyemet, közel kerülhetek másokhoz, eredményeket érhetek el, értelmet és rendszert vihetek az engem körülvevő személyek és dolgok tömegébe.

Bírok magammal, tehát irányíthatom magamat.

Én én vagyok, és így vagyok jó."

© Minden jog fenntartva! Az írás engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet. A bejegyzés linkje megosztható.

Nincsenek megjegyzések: