2010. szeptember 4., szombat

Alopecia Areata, alias Foltos Hajhullás

Első bejegyzéseim egyikében Alopeciát egy női névhez hasonlítottam, és így jellemeztem: "latin eredetű szó, jelentése hajhullás". Nos, "kutatómunkám" eredményére tekintettel most pontosítok. Az „alopécia” a görög eredetű Alopex szóból származik, melynek jelentése: a róka, aki rendszeresen levedli a szőrét.

Ha Areata, akkor foltokban, ha Totalis, akkor a teljes fejbőrön, ha Universalis, akkor mindenhol.

**********************
Idézet a NAAF tájékoztatóból:
A foltos hajhullás egy gyakori betegség, amely a haj/szőrzet kihullását eredményezi a fejbőrön, vagy bárhol máshol. Általában egy, vagy több kicsi, kör alakú, sima folttal kezdődik. Férfiaknál, nőknél egyaránt előfordul, és bármely életkorban megjelenhet, de gyakran már gyermekkorban jelentkezik.

Foltos hajhullás során az érintett hajhagymák kicsivé válnak, drasztikusan lelassul a haj termelése, és hónapokig, vagy akár évekig sincs a bőrön látható hajnövekedés. Általában a fejbőrt érinti, de a szakállon, vagy a test bármely más szőrzettel borított felületén is jelentkezhet.

Bizonyos esetekben csak néhány kisebb folt jelentkezik, melyek egy éven belül visszanőnek. Más esetekben kiterjedt foltok keletkeznek, és akár az egész fejbőrről, illetve a test teljes felszínéről eltűnik a haj és a szőrzet.

De ami a legfontosabb: mindegy, hogy milyen kiterjedt a haj- és szőrzetveszteség, a hajhagymák élnek, és készek rá, hogy bármikor újrakezdjék a haj termelését, amint megkapják a megfelelő jelet erre. A hajnövekedés megindulása mindenféle kezelés nélkül, akár sok-sok év után is bekövetkezhet!

********************
Ha még többet szeretnél megtudni a foltos hajhullásról, akkor látogass el erre az oldalra is, ahol összegyűjtöttem minden releváns információt a foltos hajhullás nevű betegségről.

Nincsenek megjegyzések: