2015. július 31., péntek

Alopecia festményen

A napokban egy baráti érdeklődés kapcsán jutott eszembe, hogy nem is írtam még bejegyzést egy érdekességről, amelyre pár hónappal ezelőtt bukkantam. A baráti kérdésre - miszerint mikor élhetett vajon az első foltos hajhullással érintett ember - a választ ugyan nem tudom, viszont azonnal beugrott Jan Vermeer van Delft XVII. századi portré festménye, a Lány gyöngy fülbevalóval, ami Turbános nő címmel is ismert (forrás innen).
Diana Bianchi, amerikai kutató-orvos nagyon szereti Vermeer festményeit, és orvosként egyikre-másikra kicsit más szemmel is tekint. A Lány gyöngy fülbevalóval modelljével kapcsolatos megfigyelése például az, hogy a lánynak elképzelhető, hogy nem volt haja, és a portré alapján talán szemöldöke és szempillája sem (az angol nyelvű cikk itt olvasható). 

Nem tudom, hogy ez tényleg így volt-e, de talán nem véletlen, hogy többen is nagyon kedveljük ezt a képet a csoportból. Sőt, még Verbőci Patríciát is megihlette, a lenti fotón ugyanis az egyik "Mákos" (azaz MAAK-os) mennyasszonyt kapta lencsevégre! ;) 
© Minden jog fenntartva!
Kép: Verbőci Patrícia - Smink: Ugrai Judit  
A fénykép engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet. A bejegyzés linkje megosztható.

Még több érdekes történetet találtok az "Alopecia ...." sorozat alábbi bejegyzéseinél: 

Alopecia a filmvásznon (itt); a kifutón (itt); a szépségkirálynő választáson (itt); színészként a színpadon (itt); énekesként a színpadon (ittitt); mint "festővászon" (itt és itt); XVII. századi festményen (itt); az Olimpián (itt és itt); a magasban (itt); fotókon és művészeti alkotásokon világszerte (itt- többek között természetesen Magyarországon is ;) (itt).

Nincsenek megjegyzések: