2012. október 6., szombat

Lehetőségek a problémán túl

"Vannak problémák, amelyek megoldhatatlanok, ám éppen a megoldhatatlansággal való találkozás nyit meg egy olyan lehetőséget, ami már a problémán túl van. Maga a probléma megmarad, de már nem kínzó, nem elviselhetetlen többé, mert egyszerűen túlhaladtunk rajta. Jung hasonlatával élve ez olyan, mint amikor az ember elindul felfelé a völgyből, és egyszer csak óriási viharban találja magát - ha azonban átvergődik ezen a szakaszon, akkor odafönt, a hegy tetején már süt a nap. 


Amikor feljutunk a csúcsra, onnan lenézve látjuk, hogy a vihar nem csendesedett el, de mi keresztül mentünk rajta. Ha vissza kell mennünk - mert újra nyakig benne leszünk egy dilemmában, életünknek egy másik nehéz helyzetében -, akkor megint meg kell küzdenünk a viharral. Megint megoldhatatlannak tűnik majd valami. Megint áthatolhatatlannak, kibírhatatlannak, elviselhetetlennek. 


Sajnos nem tudunk tábort verni a hegy csúcsán - életünk fájdalmas realitásához hozzátartozik, hogy a legszebb élményből is ki kell lépni, és megint jön a vihar, az elviselhetetlenség. Amikor azonban túlnövünk egy ilyen konfliktuson, akkor az természetszerűen együtt jár egy mélyebb tudatossággal. Ezt aztán érdemes megőrizni, magunkkal vinni, és nehéz helyzetekben felidézni: egy ilyen szakaszon már átmentem, tudom, hogy ez hogyan működik. Éppen az segít nekünk abban, hogy újból és újból nekifeszüljünk az elviselhetetlennek tűnő élethelyzeteknek, hogy van tapasztalatunk arról, hogy tavaly se haltunk bele, két évvel ezelőtt se, meg öt évvel ezelőtt se." 

Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig

Nincsenek megjegyzések: