2012. szeptember 30., vasárnap

Parókát receptre?

Korábbi bejegyzéseknél már utaltam rá, hogy parókát receptre/orvosi vényre is lehet vásárolni, az ezzel kapcsolatos részletekről azonban nem írtam még. Íme egy gyűjtés saját, és sorstárstapasztalatok alapján:

Ki jogosult? 
A foltos hajhullással érintett sorstársak közül azok, akik a totalis (teljes hajvesztés), vagy az universalis (teljes haj- és szőrvesztés) állapotában vannak. 
Ez persze jogosan veti fel a kérdést, hogy mi legyen azon sorstársakkal, akiknél a foltos állapot áll fenn, de mégis paróka vásárlásra kényszerülnek, mert már nem tudják saját hajukkal, vagy hajpánttal eltakarni a foltokat. Elvileg ők sajnos nem jogosultak a receptre. 
Elvileg. Ugyanis emberséges bőrgyógyász az ilyen esetekben úgy veszi fel a diagnózist, hogy a jogosultság fennálljon (totalis). De maga az érintett is viszonylag egyszerűen totalis-sá változtathatja foltjait egy borotva segítségével. Tudom, hogy a borotválás mellett dönteni sokaknak nehézséget okoz, de ez mégis egy célravezető megoldás, ha valaki másképp nem lenne jogosult a receptre. 

Ki írja fel? 
Mivel a foltos hajhullást bőrgyógyászaton diagnosztizálják, a parókát is bőrgyógyász írja fel. Én évente egyszer elmegyek az állandó, vagy a tartózkodási helyem szerinti bőrgyógyászati szakrendelésre, ahol kérem, és megkapom az éves rendes paróka-adagom. :)
Fontos, hogy az egy naptári évnek minimum el kell telnie (napra pontosan), mert előfordulhat, hogy ellenkező esetben vissza kell menni később.
Ha valaki egy olyan helyre megy, ahol korábban még nem járt, érdemes vinni minden korábbi orvosi papírt, vizsgálati eredményt.

Mennyi parókára jogosult egy fő egy évben recept felírásával? 
Évente egyre, ami sajnos nem fedezi az éves parókaszükségletet. 
Egy műszál hajas paróka általában nem elegendő egy évre, mert a kihordási ideje (hossztól, fazontól függően) 3-10 hónap. A rövidebb parókák tartósabbak, mert kevésbé érintkezik a ruházattal, így nem "szálkásodnak" olyan gyorsan. Az élettartam a megfelelő használattal és szakszerű tisztítással, ápolással, illetve paróka alá való bambusz-sapka hordásával  is növelhető. 
Egy recept beváltásával, továbbá a többi műszál hajas paróka teljes áron történő megvásárlásával (gyártótól, forgalmazótól, fazontól függően), valamint a szükséges ápolószerek beszerzésével kb. 50-100.000 forintba kerül egy évre a jó minőségű frizura biztosítása.    

Milyen parókára szól a recept? 
Műszálhajas parókát írnak fel receptre. 
Humán/emberi hajas parókát csak abban az esetben írnak fel, ha igazoltan allergiás valaki a műszálra: azaz egy célzott allergiavizsgálat eredménye pozitív.
Ez ritkán fordul elő, ezért az esetek közel 100 százalékában műszál hajas parókára adnak receptet és azt hivatalosan műszál hajas parókára lehet beváltani. Vannak viszont forgalmazók, akik árulnak műszál és emberi hajas parókát is. Náluk érdemes érdeklődni a műszál hajas recept esetleges beszámíthatóságáról emberi hajas paróka vásárlásakor.
Aki igazoltan allergiás a műszálra, vagy egyéb, speciális esetben mégis írnak fel neki eredeti hajas receptet, sajnos csak viszonylag kevés paróka forgalmazónál tudja azt beváltani, mivel annyira ritka ez az eset, hogy a forgalmazók nem kérnek/kapnak engedélyt ezen receptek beváltására a TB-től  

Mit írnak a receptre? 
Ezzel kapcsolatban kétféle gyakori megoldással találkozhatunk. 
Az egyik megoldás a bőrgyógyászok részéről, hogy “1 db női parókát" írnak a receptre. Eddig az esetemben mindig ez történt. 
A másik szintén gyakori eset, hogy pontos típus megjelölést kérnek az érintettől. Ilyenkor tulajdonképpen mindegy, hogy milyen típust íratunk fel (pl. lehet a nagyon gyakori német Ellen Wille márka), csak az a lényeg, hogy a recepten a bőrgyógyász ne jelölje be a „nem helyettesíthető” rubrikát. Ha ugyanis helyettesíthető a típus, akkor a forgalmazó szabadon adhat a vásárlónak más típust is a készletéből. 
A legprofibb - viszont bonyolultsága miatt a legritkább - megoldás az, amikor a "műszál hajas paróka + típus + ISO kód" is rákerül a parókára. A parókák ISO kódja 063003-tól kezdődik. Az OEP honlapján elérhető referenciaeszköz táblázat (frissítve 2012. július 1-jén) egy részlete látható a lenti képen (a képre kattintva olvashatóvá válik a szöveg)


Természetesen nem szükséges a legfrissebb iso-táblázattal felszerelkezve menni parókát íratni, de ha valaki szeret profin felkészülni, akkor ezáltal erre is lehetősége nyílik. :) A fent bemutatott első két megoldás bármelyike szintén alkalmazható.

Parókák ára recepttel és recept nélkül? 
A parókák ára elég széles skálán mozog, és a forgalmazók által a receptre adott "kedvezmény" kapcsán is lehetnek eltérések. A fenti táblázatból azonban jól látható, hogy egy recept átlagosan 12.000 forinttal csökkenti a paróka eredeti listaárát. 

Egyéb tudnivaló
Amikor a receptet beváltjuk, nyilatkozni szükséges annak hátoldalán arról, hogy az elmúlt egy évben nem vásároltunk parókát receptre. Erre a forgalmazó hívja fel a figyelmet, és vásárláskor elegendő ezt a nyilatkozatot megtenni a forgalmazó/eladó utasításai szerint.

A parókával kapcsolatos élményeimet, tapasztalataimat, fejlődésemet és további hasznos tudnivalókat (pl. ápolás) a paróka címke alatt elérhető bejegyzésekben találjátok.

© Minden jog fenntartva! Az írás engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet. A bejegyzés linkje megosztható. 

2 megjegyzés:

Csillagszóró írta...

Szia! Jók a képeid. :) Érdekelne, hogy tudsz-e valamit a Vichy Neogenic-ről. Ez egy új termék, és állítólag feléleszti az alvó hajhagymákat. Próbáltad-e vagy hallottál-e róla, mi a véleményed?
Üdvözlettel, csillagszóró

Csupa(sz)épség írta...

Szia Csillagszóró!
Köszönöm. :) A Vichy Neogenic-et nem ismerem. Jó pár évvel ezelőtt használtam az akkori éppen aktuálisan új Vichy terméket, de nem volt semmilyen hatása sajnos. :(
Üdv, Drága Liliom