2012. június 24., vasárnap

Alopecia, a festővászon

Ha alopecia, akkor változatosság! Most nem arra gondolok, hogy néha foltos (areata), néha kiterjed a teljes fejre (totalis), néha meg az egész testet meghódítja magának (universalis), hanem arra, hogy Alopeciával az élet egy kész kaland. De itt most nem azokra a kihívásokra gondolok, amik elé állít minket (pl. hogy mivel fedjük télen, nyáron, munkahelyen, sportoláskor), hanem arra, hogy milyen sokrétűen lehet általa bekapocslódni a művészvilágba. 

Alopeciának köszönhetően lehetünk modellek, fejünk átalakulhat egy művészi installációvá, vagy akár egy festővászonná. Ez utóbbit az ausztrál Helen Beasley testfestőművész alkotásain keresztül csodálhatjuk meg.


Artist: Helen Beasley; Photographer: Lina Hayes

Helen Beasley testfestő és Lina Hayes fényképész közösen indították útjára a "Turning Heads Art Crown" projektet, hogy művészi alkotásokkal díszítsék, koronázzák meg a hajhullással küzdő ausztrál nők, lányok, gyerekek fejét.

Ezzel nem titkolt céljuk, hogy felhívják az emberek figyelmét erre a betegségre, és nem mellesleg a személyiséget tükrözző művészi alkotásokon és a professzionális fotókon keresztül szeretnék hozzásegíteni a hajhullással érintetteket ahhoz, hogy különlegesnek, egyedinek, csodálatosnak érezzék magukat.

A fényképek megihlették a tavaly alakult Redwoods nevű ausztrál zenekart is, így hamarosan egy dallal - melynek címe: All Of The Strands - ~ Az összes szál - bővül Lina és Helen projektje. Előzetes gyanánt egy kis részlet a dal szövegéből - a képre kattintva olvashatóvá válik a szöveg, a nyers magyar fordítás az én "művem", melyért ezúton kérek elnézést :):

Az AAAF, vagyis az Ausztrál Foltos Hajhullás Alapítvány facebook oldalán a teljes dalszöveg olvasható, a dal demóját pedig a zenekar honlapján hallgathatjátok meg.

Reuben Rose, a dal egyik szerzője a képekről, ill. magáról a kezdeményezésről így írt a Redwoods zenekar blogján:

"Valami különlegesen szép van ebben, felteszem azért, mert egy szörnyű helyzetből szépet teremt, és a szomorúság, valamint elkeseredettség közepére vidámságot varázsol.[...] Annak a lehetősége, hogy megünnepelhetjük a szépség egy különleges formáját, már önmagában is gyógyító hatású."

Na de nem is kell nekünk Ausztráliáig utaznunk, hogy ilyen csodában legyen részünk! Kriszta már tavaly átélhette a fejfestés és fotózás fantasztikus élményét. Talán emlékeztek Szent Tüzmadarára...

Angol nyelvű forrás: itt és itt.

Nincsenek megjegyzések: