2011. február 20., vasárnap

Zarándoklat az elfogadásért


Hosszú évek küzdése, fájdalma és önsajnálata után érdekes, egyfajta felszabadító érzést hozott magával az elfogadás. Egy zarándokút teljesítéséhez hasonlítanám azt a lelki próbatételt, melyen Alopeciának köszönhetően közel 15 év alatt mentem keresztül.

Zarándoklatra az ember általában saját elhatározásából indul, legtöbbször azért, hogy a külvilág helyett saját belső világára figyeljen, közel kerüljön Istenhez, választ találjon kérdéseire és megtalálja lelki békéjét.

Engem Alopecia kényszerített bele ebbe a testi-lelki próbatételbe, melynek végállomásánál a megnyugvás, önismeret, megerősödés, és tisztánlátás temploma várt.

Az Alopecia által ránk kényszerített zarándoklat nem egyforma hosszúságú és nehézségű. Az enyém a hosszabbak közé tartozott. Fejlődésemhez nyilván egy gondolatbeli "El Camino"-ra volt szükségem.

Edit zarándoklata sokkal rövidebb volt. Talán azért, mert az ő személyiségének kevesebb időre volt szüksége a tisztánlátáshoz, melyet alábbi gondolatai is alátámasztanak:

"Észrevetted, hogy mióta elfogadod kérdés nélkül (Alopeciát), mennyi időd és tered van? Mennyivel másként látod a világot? Mennyi mást lehet észrevenni? Számomra Alopécia megoldásának keresése vakság. Elvonja az időmet és a figyelmemet a lényegről. Alopecia jelenléte egy nagyító vagy egy olyan szemüveg amitől az emberek teste helyett a jellemüket, vagy lelküket látom.

Az öregedést is fel kell majd dolgozni, amikor vének, ráncosak, roggyantak leszünk, de a lelkünk rengeteg tapasztalattal és tanulsággal gazdagodik. Akkor már a hiúság nem gátol abban, hogy lássuk amit most esetleg nem látunk, de én ezt úgy élem meg, mintha már most kapnék segítséget arra, hogy meglássam a lényeget, pont Alopecia miatt."

Ha végigmegyünk a számunkra kijelölt úton, jutalmunk a szabadság és a megvilágosodás érzése lesz.

"Ha a kardomat nem találom is meg, Szent Jakab Útján vezető zarándoklatom végén talán meglelem önmagam." Paulo Coelho: A zarándoklat

© Minden jog fenntartva! Az írás engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet. A bejegyzés linkje megosztható.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

milyen igaz :)
az elfogadáshoz bizony nekem is évtizedek kellettek.
7 éves koromtól kb. 33 éves koromig.