2010. február 15., hétfő

Bemutatom Alopeciát

Alopecia, görög eredetű, jelentése: hajhullás.

Több fajtája létezik, amiről kimeríthetetlen mennyiségben lehet olvasni a neten, de női lapok egészséggel foglalkozó oldalain is gyakran visszaköszön a téma. A tudományos meghatározásokat ezért inkább a szakemberekre bíznám. Arról azonban, hogy én a nagy Alopecia család mely tagját (tagjait) és hogyan ismertem meg, szívesen írok.

Először Alopecia Areata (azaz foltos hajhullás, bővebben ld. ITT) rendezkedett be nálam egy hosszú távú (kétéves) albérletre. Mivel még ekkor egy hat év körüli gyerek voltam, nem hatott meg nagyon a jelenléte. Már csak azért sem, mert szép, dús, hosszú hajamba bújt meg kis foltok formájában, amit könnyű volt eltakarni. Egyetlen kellemetlenség, amit okozott, hogy orvostól orvosig cibáltak szüleim. Vajon melyik gyerek szereti a fehér köpenyes néniket és bácsikat, a fertőtlenítő szagú rendelőket, a hosszú várakozásokat, a szigorú tekinteteket, szülei feszengését, a sokszor kioktató hangnemet, a nővérkék csodálkozó és sajnálkozó pillantásait, a kellemetlen vizsgálatokat? Egy külön bejegyzést is megérne, hogy mennyi és milyenfajta doktorral találkoztam és mennyi és milyenfajta kezelésen, műtéten estem át ez ügyben akkor és attól kezdve egészen a közelmúltig.

Alopecia Areata egyébként nem igényelt nagy életteret akkoriban, viszont nem szeretett egy helyben sokáig lakni. Amikor megérkezett valahová, helyet csinált magának, kitúrva egy 10-20 forintosnak megfelelő nagyságú területről az én drága hajszálaimat, majd odébbállt, és fejbőröm más területén kezdett új életet. Szerencsére akkoriban hajszálaim is gyorsan kapcsoltak és örömmel hódították vissza maguknak a korábban Alopecia által elfoglalt területet.

Alopecia Areata esetében az orvosok első körben valamilyen gyulladásos gócot keresnek, és sok esetben találnak is. Első felbukkanásakor ezért utunk a bőrgyógyászat után a gégészetre, majd a fogászatra vezetett. Permanens mandulagyulladásomat kezelték, rossz fogaimat mind egy szálig kihúzták. Nem tudom, hogy ennek, vagy valami más, ismeretlen oknak köszönhetően, de Alopecia két év után úgy döntött, hogy amilyen váratlanul és hívatlanul jött, úgy köszönés és hálálkodás nélkül odébb is áll.

Távozását övező megkönnyebbülésünket követően két évig élhettem a kislányok gondtalan életét...

Részletes információ a foltos hajhullásról ITT található.

© Minden jog fenntartva! Az írás engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet. A bejegyzés linkje megosztható. 

Nincsenek megjegyzések: