2015. június 13., szombat

Kendők, kalapok, sapkák

Már korábban is írtam arról (ITT és ITT), hogy - különösen a nyári melegben, valamint sportoláskor - szívesen cseréltem le a parókát egy kényelmesebb viseletre: sapkára, kalapra, kendőre.
Nem gondoltam volna, hogy a kaTARzis kiállítás e téren is változást hoz az életemben: az első megnyitó óta eltelt két évben sokat fejlődtem a kendőkötési technikák, valamint a kendőhordás terén.
Marcsival az első megnyitón ismerkedtünk meg, aki már ekkor is kendőt viselt. Találkozásunkat követően, a kiállítás képeiből erőt merítve, kisérletezésbe kezdett, mi pedig ennek köszönhetően szuper jó és nem utolsó sorban egyszerű technikákat leshettünk el tőle.
Azóta a színes kendőim folyamatosan gyarapodnak, én pedig már nem csak nyáron és sportolás esetén választom őket a paróka helyett. A jelenlegi kendőim téglalap alakúak (szélességük 70-95, hosszuk 170-185 cm közötti). Az a jó, ha az alábbi képen láthó ún. "B" fejméret minimum duplája a kendő szélessége, ugyanis a kendőt félbehajtva így fedi teljesen a fejünket (az én "B" méretem pl. 32 cm, ezért a 64 cm-nél keskenyebb kendők nálam nem jöhetnek szóba)).
Anyagát tekintve az a jó, amit tapintásra szívesen tennétek a fejetekre, és nem túl vastag (a kényelmes anyagvastagság évszakonként és egyénenként is változhat). Manapság minden helyen megállok, ahol kendőket látok. Szerencsére a kínálat (színben, anyagban, megfizethető ár kategóriában) jó nagy: szinte minden típusú ruházati és táska boltban (pl. Parfois, Promod, C&A, H&M, Camaieu), illetve közel- és távolkeleti cikkeket forgalmazó üzletben árulnak kendőket, sálakat. 
Az egyszínűeket többféleképpen szoktam variálni, a mintásakból általában kontyot kötök. Mindig veszek alájuk egy bambusz-komfort sapkát is, ami - mivel felfogja a fejbőr izzadását és esetleges zsírosodását - a parókához hasonlóan a kendő minőségét is segít hosszan megőrizni. 
Nyárra keressetek vékonyabb anyagú - például az átlátszóbb, gyűrt anyagú - kendőket, a többi évszakban jöhetnek a a valamivel vastagabbak, amelyek kültéren és beltéren egyaránt kényelmesek.
A kendőkötés lehetséges módjairól az interneten rengeteg ötletet találtok (pl. magyar nyelven ITT, angolul pedig ITT és ITT). Vágjatok bele bátran a kisérletezésbe!
Érdemes nyitot szemmel járni, mert a legváratlanabb helyzetekben és helyeken jöhetnek velünk szembe a legjobb darabok, amelyek nem is feltétlenül kerülnek sokba. Néha persze egy-egy darabról otthon kiderülhet, hogy nem az volt a legjobb választás (mert például túl vékonynak vagy vastagnak bizonyul felkötve, esetleg a fejünkön a mintája nem mutat túl jól), de ha fejkendőnek nem is válik be, sálként még mindig lehet hordani. Úgyis divat manapság sálakkal feldobni a blúzokat, ingeket (ehhez az interneten rengeteg ötletet találtok, pl. ITT és ITT is).
Kipróbálhatjátok az alábbi képen látható, jellemzően a "C&A" üzleteiben forgalmazott (de akár otthon is könnyen elkészíthető) csősálakat is. Kettőt egybe téve önmagában, illetve kendő alatt szimplán is hordhatók. Körméretük kb. 48 cm, hosszuk pedig kb. 50 cm. A C&A üzletekben évek óta kaphatók (talán még most is), szezononként változó színekben. Egy csomagban két darab szokott lenni, és a kendők, sálak között találhatók.  
A Decathlon áruházakban is kaphatók, ott egydarabos csomagolásban (ld. itt), mivel sportoláshoz is kiválóak. Én biciklizéshez, túrázáshoz, futáshoz rendszeresen ezeket használom. Kipróbálhatjátok, hogy egymásba tesztek két ilyen "csősapkát", hogy legyen tartásuk, és így teszitek fel őket. A másik lehetőség, hogy a paróka alatt is hordható bambusz sapkát vesztek alá, ami kiválóan magába szívja az izzadságot. A kerékpáros sisak alatt is nagyon kényelmes viselet, de pántokkal, kitűzőkkel is kombinálható, így kimeríthetetlen a variációk tárháza.

Az alábbi videón Carly Severn (EyelinHer Blog) csősál hordási technikáját látjátok:
Az én technikám az, hogy már eleve egymásba teszem a két sapkát, és így egyszerre teszem fel őket a fejemre. A másik eltérés a videóhoz képest pedig az, hogy én hátul másképp (felülről) gyűröm be az anyagot a nyakamnál.
Mindezt lépésenként is próbáltam lentebb bemutatni, bár lehet, hogy nem túl sok sikerrel. :) Ha megnéznétek a lépéseket videón is, kattintsatok IDE.   
Aki egyébként tud varrni vagy varratni, az a szivárvány minden színében készíthet ilyen csősapkákat (a lenti képen félbe vannak hajtva), amik akár kendő alatt, akár önmagukban, kettőt egymásba téve is sokféleképpen hordhatók és kombinálhatók.
Nemrég vettem egy egyszerű, kicsit vastagabb, egyszínű pamutsapkát az Ázsia Áruházban (fekete, szürke, rózsaszín közül lehetett akkor épp választani), ami önmagában is hordható, de variálható egy-egy szalaggal, kitűzővel is. 

Kedvenc szerzeményem lett egy olyan rendkívül kényelmes, vékony anyagú, háromféle színben (világos barna, sötét kék és világos kék) forgalmazott, Christine Amabilis névre hallgató sapka, amit szintén fel lehet dobni keskeny, színes sálakkal, szalagokkal, így mindig az éppen aktuális alkalomhoz és stílushoz lehet igazítani. Sajnos azóta már ezen a néven nem kapható, de a kép alapján a Christine Laura turbán stílusa nagyon közel áll ehhez. 
 
Számomra szinte minden helyzetben (strandolás, túrázás, biciklizés, utazás, nyaralás, stb.) praktikus viseletnek bizonyult. Mivel a fejbőröm izzadásra és zsírosodásra hajlamos, a korábban már említett bambusz komfort sapkát ez alá is fel szoktam venni, de még így is könnyed, kellemes viselet  marad a legnagyobb nyári melegben is.

Nemrég az alább látható turbánból szereztem be pár, színben hozzám illó darabot. Kiváló tapintású anyagból készült, ezért igazán kellemes viselet. Dupla rétege miatt nagyon jó a tartása, ugyanakkor emiatt nyáron kicsit melegnek bizonyult. Ősztől tavaszig viszont aktuális kedvencem lett. :)
 Kép forrása: Hair-Club / Liliom turbán sapka

Ha szeretnétek, akkor a sapkák vagy a kendők alá akár frufrut is tehettek. Kapható tépőzáras és csatos formában is.  Paróka- és póthaj forgalmazó üzletekben, valamint az interneten is könnyen megtalálhatók, mindenféle színárnyalatban kapható, műszál és humán hajas változatban is, mivel sokan vásárolják olyanok is, akiknek egyébként van hajuk, de alkalmanként szeretnék frufruval feldobni a frizurájukat. Ezt akár bele is varrhatjátok a sapkába vagy a kendő alá felvett alapba. Az oldalt hosszabb frufrukat a fül mögé is be lehet tenni.   
A Hair-Club Váci utcai szalonjában (Budapest) szoktam beszerezni mind a bambusz sapkát, mind pedig a turbánjaimat, de érdemes megnézni a teljes fejkendő és turbán, valamint a póthaj kollekciójukat, mert igazán különleges darabokra lehet lelni. Az aktuális készletről érdemes előtte telefonon érdeklődni, de a nagyobb üzleteikben (a Váci utcai és a Kék golyó utcai szalonjaikban) általában kaphatók az alapdarabok.

Amennyiben a fentieket videón is megnéznétek, ITT találjátok az eddig elkészült részeket a számomra bevált technikákról és trükkökről. 

Fontos kiegészítés: 
A fentiekben a saját tapasztalataimat és javaslataimat olvashattátok, de nem biztos, hogy ami nekem bevált, az nektek is ugyanolyan hasznos vagy kényelmes alternatíva lesz. Bízom benne, hogy az általam bemutatott praktikákból tudtok ötleteket meríteni, és hozzá tudtam járulni az elérhető sok-sok lehetőség feltérképezéséhez. Arra biztatlak titeket, hogy ha van rá mód, akkor kísérletezzetek bátran, hogy ráleljetek a számotokra legmegfelelőbb darabokra. 

© Minden jog fenntartva! Az írás és a fényképek engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet. A bejegyzés linkje megosztható.

Nincsenek megjegyzések: