2015. június 13., szombat

Kendők, kalapok

© Minden jog fenntartva! Az írás és a fényképek engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet. A bejegyzés linkje megosztható.

Már korábban is írtam arról (ITT és ITT), hogy - különösen a nyári melegben, valamint sportoláskor - szívesen cseréltem le a parókát egy kényelmesebb viseletre: sapkára, kalapra, kendőre. 
Nem gondoltam volna, hogy a kaTARzis kiállítás e téren is változást hoz az életemben: az első megnyitó óta eltelt két évben sokat fejlődtem a kendőkötési technikák, valamint a kendőhordás terén.
Marcsival az első megnyitón ismerkedtünk meg, aki már az első találkozásunkkor is kendőt viselt. Találkozásunkat követően, a kiállítás képeiből merítve erőt, kisérletezésbe kezdett, mi pedig ennek köszönhetően szuper jó és nem utolsó sorban egyszerű technikákat leshettünk el tőle.

Azóta a színes kendőim folyamatosan gyarapodnak, én pedig már nem csak nyáron és sportolás esetén választom őket a paróka helyett. A jelenlegi kendőim téglalap alakúak (kb. 175x95; 173x72; 183x72 cm). Az a jó, ha az alábbi képen láthó ún. "B" fejméret minimum duplája a kendő szélessége, ugyanis a kendőt félbehajtva így fedi teljesen a fejünket (az én "B" méretem pl. 32 cm, ezért a 64 cm-nél keskenyebb kendők nálam nem jöhetnek szóba)).
Anyagát tekintve az a jó, amit tapintásra szívesen tennétek a fejetekre, és nem túl vastag (a kényelmes anyagvastagság évszakonként és egyénenként is változhat). Manapság minden helyen megállok, ahol kendőket látok. Szerencsére a kínálat (színben, anyagban, megfizethető ár kategóriában) jó nagy: szinte minden típusú ruházati  üzletben árulnak ma már kendőket, sálakat.   
A kendőim alá mindig felveszek egy bambusz-komfort sapkát is, ami nem csak a téli hidegben jön jól. Nyáron például felfogja az izzadságot és a fejbőr esetleges zsírosodását, így - a parókához hasonlóan - a kendőt is kíméli.

De kipróbálhatjátok az alábbi képen látható, jellemzően a "C&A" üzleteiben forgalmazott ún. fejpántokat is. Önmagában (ilyenkor kettőt egybetéve) és kendő alatt is hordhatók. Én csak csősapkának hívom őket, melyek körmérete kb. 48 cm és 49 cm a hosszuk. Egy csomagban két darab van, és a kendők között találhatók. Évek óta lehet ezeket kapni, szezononként változó színekben.
Sportoláskor (pl. biciklizéskor), túrázáskor sokszor nem is kötök kendőt, csak egymásba teszek két ilyen "csősapkát", hogy legyen tartásuk, és ezt teszem a fejemre. A kerékpáros sisak alatt is nagyon kényelmes viselet. Sőt, pántokkal, kitűzőkkel kombinálva kimeríthetetlen a lehetőségek tárháza. :)

Az alábbi videón is láthattok egy lehetséges "csősapka" hordási technikát:
Az én technikám az, hogy már eleve egymásba teszem a két sapkát, és így egyszerre teszem fel őket a fejemre. A másik eltérés a videóhoz képest pedig az, hogy én hátul másképp (felülről) gyűröm be az anyagot a nyakamnál.
Mindezt lépésenként is próbáltam lentebb bemutatni, bár lehet, hogy nem túl sok sikerrel. :)  
Aki egyébként tud varrni, vagy varratni, az a szivárvány minden színében készíthet ilyen csősapkákat (a lenti képen félbe vannak hajtva), amik akár kendő alatt, akár önmagában, kettőt egymásba téve is sokféleképpen hordhatók és kombinálhatók.
Érdemes nyitot szemmel járni, mert a legváratlanabb helyzetekben és helyeken jöhetnek velünk szembe a legjobb darabok (amik nem is feltétlenül kerülnek sokba). Néha persze egy-egy darabról otthon kiderülhet, hogy nem az volt a legjobb választás, de ha fejkendőnek nem is válik be, sálként még mindig lehet hordani. Úgyis divat manapság sálakkal feldobni a blúzokat, ingeket.

Az interneten (pl. ITT és ITT) további ötleteket is találtok, ha kedvet kaptatok a kendőzéshez és a kisérletezéshez.

© Minden jog fenntartva! Az írás és a fényképek engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet. A bejegyzés linkje megosztható.

Nincsenek megjegyzések: