2013. március 15., péntek

A lélek dolgai

Időről időre felmerül bennem (de több sorstárs nevében akár azt is írhatnám, hogy bennünk), hogy vajon a foltos hajhullásra való genetikai hajlamom aktiválásában mekkora szerepet játszhattak a lelki (tudattalan) tényezők? 

Régóta ott motoszkál bennem e kérdés, és nem csak azért, mert a saját szakterületén önmagát tehetetlennek érző orvosoktól többször is megkaptam végső "vígaszként": lelki okok állhatnak a háttérben. Ez a neszesemmifogdmegjól magyarázat azért bosszantott nagyon, mert az orvosok részéről egyfajta lemondást fogalmazott meg, és őszintétlen is volt, hiszen a nagy egészségügyi ellátó gépezetben a kivizsgálások során mindennel foglalkoztak, csak épp a lelkemmel nem. Arról már nem is szólva, hogy azok a pszichológusok, akikhez először eljutottam, szkeptikusan rázták a fejüket annak hallatán, hogy pusztán a lelki sérüléseim miatt hullott volna ki a hajam. 

Nemrég került kezembe Debrecenyi Károly István könyve, melyben a pszichoszomatikus orvoslásról is ír. Ez véleménye szerint több annál, hogy a beteg testi tüneteinek lelki kiváltó okai lehetnek. Ez sokkal inkább egy olyan (új) szemlélet, mely szerint a betegség az ember testi-lelki-spirituális-szociális egészségének a sérülése, és ezért gyógyítani is a megsérült egészet kell. "Magyar nyelvünk csodálatos gazdagságának egyik ide kapcsolódó jele, hogy a betegség nélküli állapotot egészségnek mondja, az egészre, a teljesre utalva. Az ember egy és oszthatatlan, nem lehet testre, lélekre, szellemre szétbontani."* Ezért lesz nagy valószínűséggel sikertelenségre ítélve csak a testre, a fizikai tünetekre és okokra koncentráló orvos, valamint a betegség okait pusztán a lélekben kereső pszichológus.

Kép innen.

Debrecenyi Károly István írásában hivatkozik Bánki M. Csaba agykutató vizsgálataira is, melyek alapján bizonyítást nyert, hogy a lelki, környezeti hatások az idegsejteken és molekulákon keresztül éppúgy képesek hatni az emberi agyra, mint a gyógyszerekkel kiváltott kémiai folyamatok. Sőt, az agy nem is tud különbséget tenni ezen hatások között. Így aztán a gyógyszerek és a lelki behatások közvetlenül is képesek egymás hatását felerősíteni, vagy éppen lerontani.* Képesek vagyunk tehát érzéseinkkel, gondolatainkkal (lelkünkkel) hatással lenni saját gyógyulásunkra, ill. testi(-lelki) jólétünkre. A hangsúly a "hatással lenni"-n van, ezért szándékosan nem azt írtam, hogy pusztán gondolatainkkal meggyógyulni is képesek lennénk, hiszen akkor éppúgy figyelmen kívül hagytam volna az ember testi-lelki-spirituális-szociális egységét, mint a gyógyulását pusztán a gyógyszerektől váró  egyén.

A gondolatmenetet folytatva, lelki állapotunk nemcsak gyógyulásunkat befolyásolhatja, hanem megbetegedésünket is. Erre Bagdy Emőke professzor asszony is felhívta a figyelmet egyik előadásában.** A lélek tudattalan tartományába eltemetett érzések, vágyak, gondolatok, élmények olyan belső feszültséget okozhatnak, melyek bizonyos hormonokon keresztül megnehezítik a sejtek működését, így az elfojtás révén lelkünk képes megbetegíteni a testünket. Ez annyira foglalkoztatott, hogy az előadás után váltottam Bagdy Emőkével pár szót a foltos hajhullásról és esetleges lelki hátteréről. Ezzel kapcsolatban a több évtizedes szakmai tapasztalata alapján a Professzor asszony egészen kora gyerekkori, vagy akár magzati élményt is elképzelhetőnek tart a betegség megjelenésének háttérben (amennyiben az valóban lelki okokra vezethető vissza). Már a magzatot, újszülöttett, csecsemőt is érhetik olyan érzelmi hatások, melyek sejtjeiben elraktározódva később aktiválódhatnak, és egy, az eredeti élményhez hasonló szituációban fokozott érzelmi, lelki reakciót eredményeznek.

Ilyen formán a genetikai hajlam és - a fertőzések, traumák, stressz mellett - a lélek tudattalan mélységeiből felszínre törő élmény találkozása is állhat a betegség megjelenésének hátterében.***   

Számomra e gondolatok fő üzenete, hogy érdemes az önismeret útjára lépni, és ezen keresztül megpróbálni feltárni elakadásainkat, a tudattalanba fojtott érzéseket, félelmeket, élményeket. Ez persze se nem könnyű, se nem gyors eredményt hozó vállalkozás, de sajnos nem úszható meg az érett személyiséggé válás szempontjából. A múlt feltárása mellett a jelenben is tehetünk azonban lelki egészségünkért. Ha nem csak túl élni, hanem valóban megélni szeretnénk az életünket, akkor érdemes tudatosítani érzéseinket, figyelni gondolatainkra, tetteinkre és emberi kapcsolataink minőségére. 

"Pszichénk olyan, mint a kaleidoszkóp, amelyben egy apró mozdulat hatására minden megváltozik. Éppen ezért nincs reménytelen helyzet, mert egy kis lépés is hatalmas változást eredményezhet." Bagdy Emőke

*Debrecenyi Károly István - Tóth Mihály: Életesemények a pásztori lélektan és a filozófia tükrében, p16
** Prof. Dr. Bagdy Emőke: Belső ellentmondásaink nyomában, Balassi Intézet, 2012. május 25.
*** Falus András akadémikussal készült interjú - részletek a Makrancos hölgy című bejegyzésben
Ezek a bejegyzéseim is érdekelhetnek: Alopecia és a gyerekek, Okkal, ok nélkül 

© Minden jog fenntartva! Az írás engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet. A bejegyzés linkje megosztható.

Nincsenek megjegyzések: