2012. augusztus 15., szerda

Műszál vagy humán paróka?

(A bejegyzés eredetileg 2012-ben született, de folyamatosan frissítem az aktuális információkkal, lehetőségekkel.)
 
Rendszeres olvasóim tudják már, hogy sokáig idegenkedtem a műszál hajas parókáktól, és éveken keresztül csakis emberi hajból készült parókát voltam hajlandó hordani. Most azonban már jó sok tapasztalattal rendelkezem mind a humán, mind pedig a műszálas (szintetikus) paróka viselését illetően, ezért gondoltam, hogy hasznos lenne összegyűjteni a két típus tulajdonságait, mivel mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai egyaránt. 

Bár nem gondoltam volna, hogy így lesz, de nekem beváltak a műszálas változatok. Az egyik érvem mellettük, hogy egy emberi hajas paróka áráért (ami akár két-háromszázezer forint is lehet) akár négy-öt (fazontól, ártól függően esetleg még több) szintetikus parókát is tudok venni, így pedig könnyebben és gyakrabban tudok kísérletezni a különböző fazonokkal: mintha a saját hajam lenne, és időről időre új színt és formát készítene a fodrászom. Ezek többsége ráadásul extra divatos és nagyon jó minőségű: a szálaik szépen, egyenként, természetesen mozognak, a színeik pedig gyakran még az enyhe lenövést is imitálják. Szakavatatlan szem meg nem mondja róluk, hogy parókák, ezért készüljünk rá, hogy sokan megkérdezik majd a fodrászunk elérhetőségét. ;)
© Fotók saját archívumból, valamint Verbőci Patrícia, Molnár Gábor és Aradi Barna munkái  

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy én a rövidebb fazonokat részesítem előnyben, amelyeknél tényleg szinte mindegy, hogy szintetikus vagy humán hajas változatot választunk-e. A hosszabb fazonú műszálas parókák egyik komoly hátránya ugyanis, hogy a ruhával, sállal érintkezve nagyon könnyen és gyorsan "kiszálkásodik" a végük, ami néhány hónap után már eléggé látványossá és zavaróvá válik, így előfordulhat, hogy akár már háromhavonta is cserélni kell őket. Ezért azok, akik a hosszabb hajat szeretik, gyakrabban választják a emberi hajból készült parókákat, amelyek megfelelő ápolás mellett akár több éven keresztül is hordhatóak. A humán parókák ráadásul teljesen úgy "viselkednek" - ugyanúgy moshatók, formázhatók, festhetőek - mintha a saját hajunk lenne.

Ez az előny azonban néha a hátrányuk is! Az emberi hajból készült frizurák színét kiszívhatja a nap, esős-párás időben pedig a következő mosás-formázásig a formájukat is elveszítik. Ezzel szemben a szintetikus hajból készült göndör frizura párás időben is göndör marad, és a színe sem fakul meg. Csak az a fránya szálkásodás ne lenne! A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy bár a műszál hajas parókák ápolása pofon egyszerű (rövid áztatás, balzsamozás és pár órás száradás után mindig ugyanolyan, mintha most léptünk volna ki a fodrászszalonból), némelyik fazon úgy nyolc-tíz hónap hordás után már kicsit azért ellaposodik és kissé sapkaszerűvé válik.

Ha tehát valaki hosszú hajat szeretne, hosszabb távon érdemesebb az emberi hajas változatot választania, ami akár két-három éven keresztül is hordható. Ezeket lehet szárítani, csavarni, sütni, formára vágni. A műszál hajas változatot inkább azoknak érdemes választaniuk, akik a rövidebb fazonokat szeretik, és nem szeretnének sokat bíbelődni a frizura elkészítésével. A szintetikus hajat (néhány drágább kivételtől eltekintve), nem érheti hő, ezért vigyázni kell a szaunával és a sütés-főzéssel is, és nem lehet őket beszárítani, besütni sem. Cserébe viszont minimális energiabefektetéssel és a várásárláskor kapott ápolási tanácsokat betartva sokáig (majdnem) ugyanúgy néznek ki, mint amikor először kivettük őket a szalonban a dobozból.

Műszálas paróka vásárlásakor évente egyszer receptet is kérhetünk a bőrgyógyászaton. Erről bővebb információ itt található.

A különböző fazonokról és típusokról további részleteket tudhattok meg a biatorbágyi Rose Hair Studio videójából és bejegyzéséből. Ezen felül Budapesten jó minőségű (pl. a német Ellen Wille) műszálas parókákat a Hair Club, a Wigplanet és a Wigimplex üzleteiben, illetve ezen forgalmazók vidéki partnereiknél tudjátok beszerezni. Érdemes vásárlás előtt szétnézni a webshopjaikban is, ahol a kínálat és az árak is összehasonlíthatók.

Vásárláskor próbáljatok fel többféle fazont, hosszúságot és színt is. Ha tudtok, vigyetek valakit magatokkal, aki segít a döntésben. Készítsetek a felpróbált darabokról fényképeket, és nézzétek vissza így is őket, mielőtt kiválasztjátok a próbafolyamat végén a szívetekhez legközelebb állót. 

Létezik egy ún. hajprotézis megoldás is, ami tulajdonképpen egy emberi hajból készült, egyénre szabott, lélegző membrába szőtt, majd fejre ragasztott paróka (lehet benne aludni, sportolni, fürdeni). Felragasztás után kb. kéthavonta kell vele visszajárni egy speciális ápolásra (ún. refúzióra). Részletekért érdeklődni itt lehet. 

Ha csak a paróka átmeneti rögzítésre van szükségetek, akkor a paróka szalonokban vagy professzionális sminkkellékeket árusító üzletekben kapható a rögzítést segítő kétoldalú ragasztószalag és -gél, valamint ragasztó-eltávolító balzsam is, a nagyobb drogériákban és szupermarketekben pedig ragasztó zselé (pl. Schwarkopf Got2b), de manapság már a külföldi webáruházak kínálatában is könnyen elérhetőek. 
A paróka viselését megkönnyítheti a paróka-alá-való bambusz sapka, melyről itt és itt írtam, téli prakitikáimról pedig itt olvashattok. További tippeket és információt a paróka címkés bejegyzéseknél találtok.

A parókát helyettesítő megoldásokról a kendők-sapkák címke alatti bejegyzésekben található néhány praktikus tanács és ötlet.
Néhány egyszerű, a fenti képeken is látható kendőkötési technikát videón is megnézhetitek (itt).

© Minden jog fenntartva! Az írás és a fényképek engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet. A bejegyzés linkje megosztható.

Nincsenek megjegyzések: