2012. augusztus 6., hétfő

Londoni aranyérem

Sydney után Londonban is egy sorstársunk állhatott a dobogó legfelső fokára. Az elszánt és kitartó Joanna Rowsell, a brit kerékpár csapat tagjaként kapott aranyérmet - a világbajnoki mellé az olimpiait is begyűjtve.

A most 23 éves Joanna haja 10 éves korában kezdett hullani. Szégyenlős, visszahúzódó lány volt, míg nem egyszer csak rátalált a kerékpározásra. Megviselte, hogy hosszú, gyakran lófarokban hordott haját elveszítette, ezért nem szeretett otthonról kimozdulni, de a kerékpározást annyira megszerette, hogy végül nem hagyta, hogy Alopecia visszafogja a fejlődésben. Miután 15 éves korában kiderült róla, hogy tehetséges ebben a sportban, nem szerette volna eltékozolni a bajnokká válás lehetőségét csak azért, mert hullik a haja. Így lett tagja a brit nemzeti kerékpáros csapatnak, de egyéniben is szokott versenyezni.

Haja az elmúlt 13 év során háromszor nőtt vissza és hullott ki újra. Honlapján több fényképen is parókában látható. Általában parókában veszi át a nyert érmeit is, mert elismeri, mint minden lány, ő is szeretne jól kinézni a dobogón és fotózás közben, de nemrég egyik egyéni versenyét követően, majd az egyik csapatgyőzelemkor is paróka nélkül állt a dobogóra.

Kép innen.

A londoni aranyérmét paróka nélkül vette át, pedig megfordult a fejében, hogy nem így tesz, mert korábban kapott megjegyzéseket az emberektől. Ugyanakkor azt is tudja, hogy sokat számít a sorstársainak, ha felvállalja állapotát és ezzel is lehetőséget teremt arra, hogy szélesebb nyilvánossággal ismertesse meg a fotlos hajhullást. 

Nem tudja, hogyan alakult volna az élete a hajhullás nélkül. Talán nem is kerékpározna most. Amikor hullani kezdett a haja, annyira szégyellte magát, hogy bezárkózott, és egyetlen örömet a tanulás és az abban elért sikerek jelentették számára. A kemény munka tudta csak elterelni a figyelmét arról, hogy a jövője (pl. kell-e így ő a fiúknak, hogyan fog így idegenekkel együtt dolgozni) miatt aggódjon. Amikor kerékpározni kezdett, ugyanezzel a szorgalommal és küzdeni akarással vetette bele magát a munkába, mint amit az évek során a tanulásban - egyfajta Alopecia elől való menekülésként - kifejlesztett magában. Ezúttal azonban leküzdötte alopeciás félelmeit, és csak a kerékpározásra koncentrált. Úgy érzi Alopeciának köszönhetően vált azzá, aki.

Kép innen.

Nemrég tudtam meg, hogy egyik fiatal sorstársunk is komoly sportkarrierről álmodik kardvívásban. Szilágyi Áron mellett az alopeciás aranyérmes olimpikonok is példaként állnak előtte. Szerintem elég jó előjel, hogy az AU nem csak az Alopecia Universalis rövidítése, hanem az arany vegyjele is! :) Mi nagyon drukkolunk! Hajrá Dóri!

Bejegyzés forrása ittitt és itt.

© Minden jog fenntartva! Az írás engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet. A bejegyzés linkje megosztható.

Nincsenek megjegyzések: