2012. december 31., hétfő

Fogadalmak vs célok

Az év vége, és az új év kezdete tudatos, vagy tudattalan számvetésre késztet majdnem minden embert. Végiggondoljuk, mi jó és rossz történt velünk az elmúlt 12 hónapban és talán azt is, mit tennénk másként az elmúlt egy év tapasztalatával gazdagodva. 

Ezzel egy időben, az új év kapujában az a remény is megfogalmazódik bennünk, hogy az elkövetkező 12 hónap minimum olyan jó, vagy jobb lesz, mint az, amit a hátunk mögött tudunk, és bizakodva várjuk, milyen csodákat tartogat számunkra az új esztendő. Ez azonban csak a passzív oldala az új év várásának. 

Ha a történéseknek nem csak "elszenvedői", de formálói is szeretnénk lenni, akkor itt a remek lehetőség (jövő évi) céljaink kitűzésére. Megfogalmazhatjuk, hogy mit szeretnénk elérni a magán-,  szakmai-, és közösségi életünkben; ha még nincs, akkor találhatunk egy értelmes életcélt magunknak; és végiggondolhatjuk, miben szeretnénk fejlődni.

Photo by Chris Frazer Smith (kép innen)

És hogy ez mitől hangulatjavító? Sonja Lyubomirsky "Hogyan legyünk boldogok?" című, tudományos kutatásokon alapuló könyvében egy teljes fejezetet szentel a céloknak. Kutatásai azt igazolták, hogy a tartós boldogság elérésének egyik legfontosabb stratégiája egy értelmes életcél kitűzése és elérése. Ehhez azonban lelkesedésre és elköteleződésre is szükség van (az új évi fogadalom így válik céllá). Ez azt a érzést fogja biztosítani számunkra, hogy urai vagyunk az életünknek, és ettől magabiztosabbnak, valamint hatékonyabbnak érezhetjük magunkat. Az értelmes célok, és az azok elérését támogató részcélok elősegítik érzelmeink felpezsdülését, miközben önbecsülésünket is támogatják. Céljaink követése akár napi szinten is rendszerezi, strukturálja életünket és új lehetőséget biztosít társas kapcsolataink bővítésére.

Amikor a jövőbeli céljaink meghatározásán gondolkodunk, érdemes olyanokat választani, melyek lekötnek, személyesen motiválnak és örömmel töltenek el bennünket. Csíkszentmihályi Mihály, "Az öröm művészete" című (ugyancsak tudományos vizsgálatokra alapozott) könyvében is az olvasható, hogy az életminőségünket akkor tudjuk javítani, ha olyan tevékenységekbe fektetjük be lelki energiáinkat, amelyek flow (azaz áramlat, vagyis a belefeledkezés) élményét jelentik számunkra. Csíkszentmihályi arra is felhívja a figyelmet, hogy ha nem magunk szabjuk meg az életutunkat, akkor más, külső hatóerők irányítják a miénktől eltérő célok szolgálatában. És mivel senkitől sem várhatjuk, hogy segítsen élni nekünk, magunknak kell megtalálni saját életünk alakításának módját.

Ha az imént olvasottak alapján égsz a vágytól, hogy megfogalmazd céljaid, íme pár jó tanács Sonja Lyubomirsky könyve alapján:
  1. értelmes, belső és hiteles, a személyiségedhez illő (élet)célt tűzz ki;
  2. megközelítésen alapuló célok szükségesek, azaz amit el szeretnél érni (nem pedig olyan, amit el szeretnél kerülni);
  3. tevékenységekre irányuló céljaid legyenek (amik lehetőséget adnak a folyamatos új kihívások, új lehetőségek, új élmények megélésére);
  4. egymással harmonizáló és rugalmas (szükség esetén módosítható) céljaid legyenek;
  5. határozd meg a legfontosabb célodat, és dolgozd ki a megvalósítás részleteit;
  6. gyűjtsd össze az esetleges akadályokat és legyen stratégiád az akadályok elkerülésére;
  7. bontsd a nagyobb célokat részcélokká, és a mérföldkövek elérésénél jutalmazd meg magad;
  8. köteleződj el a célok mellett és törekedj a céljaid elérésére (már önmagában a törekvés is boldogít, sőt, jobban, mint amikor elérjük azt), tégy lépéseket a célod elérése érdekében;
  9. fogalmazz meg önbeteljesítő jóslatokat (pl. ha biztos vagy abban, hogy képes vagy a változásra, akkor nagyobb eséllyel tartasz ki a célod mellett, és tégy akkor is lépéseket a célod elérése érdekébe, ha vannak benned kétségek).
"Ha tényleg élni vágyunk, rögtön ki kell próbálnunk;
Nem baj, ha nem, de akkor a halált várjuk." 
(W. H. Auden)* 
*In Csíkszentmihályi Mihály: Az öröm művészete

© Minden jog fenntartva! Az írás engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet. A bejegyzés linkje megosztható.

Nincsenek megjegyzések: