2012. február 5., vasárnap

Makrancos hölgy

Alopecia, az illegális haj- és szőrfoglaló, régóta, sokunk életét megkeseríti, mégis nagyon keveset tudunk róla. Szeszélyessége a kutatókat is nehéz feladat elé állítja. Pár éve még azon ment a diskurzus, hogy a foltos hajhullás vajon genetikai, vagy autoimmun eredetű-e. Ma már tudjuk (amerikai kutatások bizonyították), hogy egy autoimmun betegségről van szó, és mint minden autoimmun betegség, így a foltos hajhullás is genetikai eredetű.

Falus András akadémikus szerint azonban a "genetika nem sors, hanem valószínűség"*, vagyis a génjeink hordozzák ugyan a hajlamot, de előre megjósolhatatlan, hogy aktiválja-e majd valami ezt.

A lehetséges aktiváló tényezők között sokszor említenek különböző fertőzéseket, nagyobb baleseteket, és az immunrendszerre bizonyíthatóan kedvezőtlen hatással lévő negatív érzelmeket, melyek között a stressznek különösen nagy szerepet tulajdonítanak.

A kutatóknak az is kihívást jelent, hogy rájöjjenek, Alopecia mi alapján dönt a maradás, vagy az odébbállás mellett - olykor mindenféle kezelés nélkül.

Falus András ezt úgy fogalmazta meg a vele készült interjúban*, hogy a gén által kódolt információ nem változik, csak éppen megszólal, vagy elcsendesedik. Véleménye szerint ezeket a hatásokat akár meg is lehet fordítani. Ebben komoly szerepet tulajdonít a komplex életmódváltásnak. Szerinte az egészséges életmód (helyes táplálkozás, testmozgás, stresszoldó technikák, csoportos "kibeszélés") hatékony segítség lehet a genetikai "örökség" esetleges veszélyeivel szemben.

A jó kedély bizonyítottan hat az immunrendszerre, míg ezzel szemben a pesszimizmus csökkenti azt. Badgy Emőke Hogyan lehetnénk boldogabban című könyvében a hétköznapi életben is könnyen alkalmazható tanácsokat ad, ha valaki most azonnal szeretné elkezdeni a jókedv-alapú "öngyógyítást". Jó hír, hogy ellentétben a különböző hagyományos és alternatív módszerekkel, a jókedvre derítő technikák teljesen ingyen vannak! :)

* Szále László: Beszélő és néma gének, in Mindennapi Pszichológia, 2011/4. szám


Részletes információ a foltos hajhullásról ITT található.

© Minden jog fenntartva! Az írás engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet. A bejegyzés linkje megosztható.

Nincsenek megjegyzések: