2012. október 14., vasárnap

Szex és New York

Aki nézte a Szex és New York című sorozatot, biztosan emlékszik Samantha beszédére (ld. lentebb angolul), melyet a mellrák elleni küzdelem érdekében mondott a kemoterápiáját követően. 

A beszéd addig unalmas és kínosan döcögős, amíg Samantha leplezni próbálja és figyelmen kívül akarja hagyni, hogy milyen kényelmetlenül érzi magát a kezelésekkel együtt járó hőhulláma miatt. Végül azonban nem bírja tovább, és az előre megírt és kicsit "sterilre", pátoszosra sikeredett szöveg folytatása helyett egyszer csak káromkodik egyet, majd minden hozzá hasonlóan hőhullámmal küzdő nőtársának egy képzeletbeli aranyérmet adományoz. A kínzó forróság érzet miatt még a parókáját is letépi magáról, mire sorra kezdenek felállni a jelenlévő érintettek, akik Samatha és egymás példájából is erőt merítve szintén megszabadulnak a parókájuktól. 

Egy kis kulisszatitkot is elárulok: az elsőként felálló szereplő Margaret Baker, aki valójában egy foltos hajhullással (alopecia universalissal) együtt élő amerikai színésznő.
Sokszor nem a nagy szavak, hanem a tettek az igazán inspirálók: az önsegítő csoportban - a filmjelenethez hasonlóan - gyakran mi is egymást ösztönözve, egymásból erőt merítve tudunk megküzdeni a hajhullással együtt járó kellemetlenségekkel. 
A Szex és New York című film egy másik szereplője is érdemel néhány mondatot e bejegyzésben. A 2012. év nagy "szenzációja" volt, hogy a sorozatban Miranda Hobbsot alakító Cynthia Nixon egy színpadi szerep tökéletes megformálása érdekében kopaszra borotválta a fejét. A róla készült képekkel leginkább azt szeretném illusztrálni, hogy a nőiesség nem a hajon, hanem sokkal inkább a kisugárzáson múlik.
Kép innen.

A Cynthiáról ekkor készült képeken engem leginkább az fogott meg, hogy szerintem a nőiessége egy fikarcnyit sem csorbult attól, hogy leborotválta a haját. Sőt, egy csodálatosan sugárzó nőt látok ezeken a fotókon. Én az ilyen példákból is nagyon sok erőt tudok meríteni, amikor kicsit elbizonytalanodom a külsőm elfogadhatóságát illetően. 

Nincsenek megjegyzések: