2012. július 6., péntek

Szívmelengető mosolygás

Hangulatjavító ötleteim sorát egy multifunkciós hozzávalóval szeretném folytatni, ami nem más, mint a MOSOLY. 

Igyekszem minden napot úgy kezdeni és befejezni, hogy rámosolygok a tükörképemre. A titok nyitja, hogy elhelyeztem a fürdőszobaszekrényem belsejében egy hangulatjavító trükköket tartalmazó listát, amiből kedvemre szemezgethetek. A 'mosoly' az első ezen a listán, amin mindig megakad a szemem. És ahogy elolvasom ezt a szót, rögtön mosolyra görbül a szám...

A mosoly különösen bátorítóan hat kopasz énemnek is. Ha időm engedi, sorra veszem mindazt, amit szeretek magamban, és igyekszem egy bátorító mosolyt "küldeni" a kevésbé kedvelt külső és belső tulajdonságaimnak is, hiszen azok is hozzám tartoznak!

És hogy miért is hasznos a mosoly, a nevetés, ill. a kacagás? "A kacagás zsigeri kocogás, megmasszírozza a beleket, segíti az emésztést. Egészséges mértékben felpezsdíti a vérkeringést, fokozza az örömhormont-termelést, elősegíti az immunrendszer aktiválódását. Antidepresszáns hatású, mert kedélyjavító hormonműködést indít el, és a fájdalomérzetet is csökkenti. A nevetés igazi társas együttes élmény, közös hangulatolajozó szer, mely ráadásul ragályos is." (Bagdy Emőke: Hogyan lehetnénk boldogabbak?)

"Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn!" És a hét minden napján! Az alábbi kisfilm is azt mutatja be, hogy néhány kedves, biztató szó és a mosoly mennyire üdítően hat a szürke hétköznapokba belefásult emberekre. Ne hagyjuk, hogy a minket körülvevő pesszimista hangulat a mi kedvünket is elrontsa. Ha pedig mégis bal lábbal keltünk fel, íme a recept, hogyan javíthatunk hangulatunkon. "A mosoly egy olyan görbe, amely mindent kiegyenesít." 


A mosolynak, ill. a pozitív megerősítéseknek (akár másoktól kapjuk őket, akár mi mondjuk saját magunknak) tudományosan bizonyítottan jótékony hatása van a hangulatunkra, ill. az egészségünkre. Kísérletekkel bizonyították, hogy a betegek gyorsabban gyógyulnak a kórházban, ha mondják nekik, és maguknak is ismétlik, hogy egyre jobban vannak.

A gyerekek naponta több, mint 400-szor mosolyognak. Vajon mikor temettük el magunkba a világra rácsodálkozni, valamint a legapróbb dolognak is örülni tudó gyermeki képességünket? Érdemes engedni a bennünk élő "szabad gyermeknek", hogy élvezze az életet, és időről időre rácsodálkozzon a világra!

Már a csecsemő is "tudja", hogy mosolyával elvarázsolja a felnőtteket, akiktől életben maradása függ. Néha felnőttként is visszatérünk ehhez a "trükkhöz", amikor szeretnénk magunkat jó színben feltüntetni valaki előtt, mivel ösztönösen tudjuk, hogy szimpatikusabbnak, udvariasabbnak, vonzóbbnak és hozzáértőbbnek tűnünk, ha mosolygunk. 

Ha ez nem lett volna elég meggyőző, íme egy remek előadás a mosolyról, azaz a hosszabb, boldogabb, egészségesebb élet titkáról:


És Mosolykáról hallottatok már? Ha az ő példája nem elég meggyőző a mosoly, és a pozitív hozzáállás erejét illetően, akkor nem is érdemes további bizonyítékok után kutatnotok. :)


"Milyen kivételes ajándék a mosoly! Hiszen nem kerül semmibe, de szívmelengető. Csak egy pillanatig él, de az emléke megmarad. Örömet szerez, és táplálja a jóindulatot. Kiváló ellenméreg irigység és rosszindulat ellen. Biztatást ad a csüggedőnek, erőt önt belé. Nem lehet megvenni, kölcsönkérni, ellopni, nem jelent földi javakat senkinek mindaddig, amíg önként és jó szívvel meg nem ajándékoznak vele..." (Dale Carnegie)

© Minden jog fenntartva! Az írás engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet. A bejegyzés linkje megosztható.

Nincsenek megjegyzések: