2012. május 27., vasárnap

Mattel Barbi küldetése

Nemrég nagy örömmel osztották meg a hajhullással érintetteket támogató külföldi szervezetek a hírt, hogy a Mattel játékgyártó cég haj nélküli Barbie babákat és hozzájuk tartozó különböző kiegészítőket, kendőt, kalapot, sapkát, parókát is fog gyártani, amiket közvetlenül a kórházak onkológiai osztályaira, valamint az amerikai Nemzeti Foltos Hajhullás Alapítványhoz (NAAF) szállítanak.

Az első haj nélküli babát a cég egy baráti kérésre készítette, de akkor még szó sem volt nagyobb mennyiség gyártásáról. Egy négyéves amerikai kislány, Genesis Reyes örülhetett az első kopasz Barbie-nak. Genesisnek egy kemoterápiát követően hullott ki a haja, és nem tudott új külsejével megbarátkozni. A mellette kezelt gyermek szülei viszont ismerték a Mattel vezérigazgatóját, és gyártattak neki egy különleges Barbie-t, hogy segítsenek neki elfogadni átmeneti hajnélküliségét.

A gyerekeknek nehéz feldolgozniuk a betegséggekkel együttjáró változásokat, akár  saját magukról, akár közeli hozzátartozójukról van szó. A (szerep)jatékon keresztül viszont könnyebbé válik ezeknek a helyezeteknek a megértése, a bennük lévő feszültség és szorongás oldódik, mindez pedig segít nekik megbírkózni az érzelmi nehézségekkel.

Genesis története adta az ötletet két anyukának 2012 januárjában, hogy "Szép és Kopasz Barbie" címmel indítsanak egy kampányt a Facebookon, amit viharos gyorsasággal kezdtek az érintett szülők és gyerekek világszerte támogatni. A több mint százezer lájkoló végül meggyőzte a Mattel vezetőit, hogy van kereslet a kopasz babákra, így egy jótékonysági célú, limitált számú gyártás mellett döntöttek. Az eredeti elképzelések egy egyszeri, tízezer darabos próbagyártásról szóltak, aminek az amerikai és kanadai gyerekek örülhettek.

Itt véget is ért volna a történet, ha idő közben nem értékelődtek volna fel egyre jobban azok a kezdeményezések, amelyek az emberek sokszínűségére, a nyitottságra és a toleranciára hívják fel a figyelmet. A Dove - csak hogy egy viszonylag közismert példát említsek - évek óta a valódi és sokféle szépség bemutatásával hívja fel az emberek figyelmét ezekre a társadalmilag fontos értékekre.
Ennek a pozitív folyamatnak is köszönhető, hogy a Mattel végül a jótékonysági célú, haj nélküli Barbie-kon messze túlmutató projektbe kezdett, és megalkotta az immár több mint 170 féle, egyedi, különféle bőrszínű és testalkatú karakterekból álló Fashonista kollekcióját. Ennek részeként pedig már kerekesszékes, lábprotézises, kopasz és vitiligós babákkal is játszhatnak a gyerekek. És még egy jó hír: ezek a darabok már bárki számára hozzáférhetőek, ugyanis kereskedelmi forgalomba kerültek. 
És jól is van ez így, hiszen sokfélék és különleges vagyunk! Így a gyerekek  - akik számára egyébként ez mindaddig teljesen természetes, amíg az egymás közötti falak építését a felnőttektől el nem tanulják - a játékaik során is megélhetik ezt a sokszínűséget.

Képek innen, inneninneninnen és innen.

Az eredetileg 2012 májusában készült bejegyzés 2020 februárjában frissült.  

Nincsenek megjegyzések: